Eskişehir merkezli derneklerde kültürel süreklilik bağlamında halk danslarının rolü
The role of folk dances in the context of cultural continuity in Eskişehir centered associations
  1. Tez No: 690782
  2. Yazar: OKHAN ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, kent, kentleşme, kültür, göç, dernek, halk dansları, Eskişehir, city, urbanization, culture, migration, association, folk dance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye'de 1950'li yıllarda sanayileşmenin gelişimi ile birlikte kentleşmenin hız kazanması kaçınılmaz olmuştur. Sanayi ve ekonomik gelişimler ile birlikte kırdan kente, kentten kente göç hareketliliği başlamıştır. Kentleşmenin hız kazandığı bölgelerde, kentlileşme etkisi ile toplumlardaki kültürel değişimler ve bireylerin geleneksel kültürden uzaklaşıp yeni yaşam alanındaki hâkim kültür etkisi ile kültürel farklılıklar ve kültürde değişim başlamıştır. Bu bağlamda hâkim kültürden etkilenen azınlık topluluklar bir örgütlenme biçimi olan dernekleşme sürecine girmiştir. Çalışmanın amacı; Eskişehir kent merkezindeki derneklerde yapılan halk dansları çalışmalarının kültürel süreklilik bağlamında incelenmesi, çıkan sonuçların değerlendirilmesi, halk danslarının çalışmalarının derneklerdeki öneminin incelenmesidir. Çalışmada, il dernekleri, köy dernekleri, göçmen dernekleri, hemşehri dernekleri ve kültür, sanat etkinlikleri gerçekleştiren diğer dernekler incelenmiştir. Derneklerin kuruluş amaçları doğrultusunda ev bulma, iş bulma, sosyal yardımda bulunma, mesleki çalışmalar yapma, bireysel ve toplumsal faaliyetler gerçekleştirmenin yanı sıra kültürel etkinliklerinin de önemli bir yer tuttuğu anlaşılmıştır. Çalışmada, kültürel etkinlikler ve halk dansları faaliyetleri gerçekleştiren derneklerin kültürel süreklilik bağlamında katkı sağladığı ve aynı zamanda yapılan kültürel etkinliklerle kültürün kuşaktan kuşağa aktarımına yardımcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the development of industrialization in Turkey in the 1950s, the acceleration of urbanization became inevitable. With the industrial and economic developments, migration mobility from rural to urban and from city to city has started. In regions where urbanization has accelerated, cultural differences and changes in culture have begun with the effect of urbanization, cultural changes in societies and the dominant culture in the new living area, where individuals move away from traditional culture. In this context, minority communities affected by the dominant culture have entered the process of association, which is a form of organization. The aim of the study; The aim of this study is to examine the folk dance studies carried out in associations in Eskişehir city center in the context of cultural continuity, to evaluate the results, and to examine the importance of folk dance studies in associations. In the study, provincial associations, village associations, immigrant associations, fellow countrymen associations and other associations that carry out cultural and artistic activities were examined. It has been understood that cultural activities have an important place in addition to finding a house, finding a job, providing social assistance, carrying out professional studies, performing individual and social activities, in line with the establishment purposes of the associations. In the study, it has been seen that the associations that carry out cultural activities and folk dance activities contribute in the context of cultural continuity and also help the transfer of culture from generation to generation with cultural activities.