Eskişehir halk danslarının yapısal analizi
Structural analysis of Eskişehir folk dances
  1. Tez No: 690781
  2. Yazar: GÖKHAN ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, folklore, culture, dance, folk dances, folk music, rhythm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
İnsanoğlunun toplumsallaşma süreci içerisinde birlikte yaşamak, paylaşmak ve yaratmak güdüleri ile oluşturdukları her kazanımı inceleyen Halk Bilimi, toplumsal yaşam sürecinde sürekli değişen ve gelişen bir alanı inceler. Bu dinamik yapı içerisinde bulunan halk dansları toplumların ortak değeri hâline gelmiş, kendini ifade aracı olarak kullanılmıştır. Geçmişten günümüze değişerek gelmiştir. Bu değişim çıkış noktasından bu güne farklı bağlamlar, farklı boyutlarla karşımıza çıkar. Toplumların kültürlerinin bir eseri ve onları yansıtan geleneksel danslar zaman ve mekân bağlamında çeşitlenmiş, evrilmiş günümüze kadar ulaşmıştır. Bu çalışmada; Anadolu'da varlığını sürdüren geleneksel dansların tür yapısı içerisinde Eskişehir danslarının mekân, icra, kostüm ve müzik özelliklerinin yapısal analizine odaklanılmıştır. Dansların oluşum süreçleri ve zaman içerisindeki değişimi ortaya konulup, günümüz uygulamaları açısından tespitler yapılmıştır. Dans icra alanları, kişi sayısı, form yapısı gibi bilgilerle birlikte yazıya geçirilmiştir. Gelecek kuşaklara aktarımı için filme alınmış, ayrıca örnek olarak hareket notasyonu tekniği kullanılarak yazım çalışması yapılmıştır. Yörede danslara eşlik eden sazlar incelenmiş, ritim aletleri ve çalım teknikleri üzerinde durularak özellikle Eskişehir'de kullanılan ritimler notaya alınmıştır. Danslarda günümüzde kullanılmakta olan kostüm örnekleri incelenerek değişim durumları tespit edilmiştir. Çalışmada, genel anlamda halk dansları türleri içerisinde yeri olsa da Eskişehir geleneksel danslarının kendine özgü yanları, etkilendiği yöreler veya coğrafya, taraflar olduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelime: Eskişehir, folklor, kültür, dans, halk dansları, halk oyunları, halk müziği, ritim
Özet (Çeviri)
Folklore, which examines every achievement that human beings have created with the motives of living, sharing and creating together in the socialization process, examines an area that is constantly changing and developing in the process of social life. Folk dances in this dynamic structure have become the common value of societies and have been used as a means of self-expression. It has changed from the past to the present. From the starting point of this change, we come across different contexts and different dimensions. The traditional dances that reflect the cultures of the societies have diversified and evolved in the context of time and space and have survived to the present day. This study focuses on the structural analysis of the venue, performance, costume and musical characteristics of Eskişehir dances within the genre structure of traditional dances that exist in Anatolia. The formation processes of dances and their changes in time were revealed, and determinations were made in terms of today's practices. Dances were written down with information such as dance performance areas, number of people, and form structure. It was filmed for transfer to future generations, and a writing study was done by using the motion notation technique as an example. The instruments accompanying the dances in the region were examined, rhythm instruments and playing techniques were emphasized, and the rhythms used especially in Eskişehir were noted. The examples of costumes used today in dances were examined and their changes were revealed. As a result, although it has a place in the folk dance genres in general, the unique aspects of Eskişehir traditional dances, the regions where it is affected or the geography, are evaluated in the conclusion section by revealing that they are the parties.