Eşli dans yapan bireyler için cinsellik algı ölçeği
Description of sexuality by individuals performing paired dance
- Tez No: 690827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÇON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Dans, Cinsellik, Sosyallik, Dance, Sexuality, Sociality
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yapılan nitel araştırmalar sonucunda: ''Eşli dans yapan bireylere özellikle Türk toplumu tarafından genel itibariyle bakış açısı kişilerin dans etme amaçlarının cinsellikten ibarettir.'' Şeklinde sonuçla karşılaşılması dolayısıyla konuyla alakalı literatür taraması yapılmıştır. Fakat karşı cins iki insanın müzik eşliğinde aynı ritimde hareket etme durumu düşünüldüğünde cinselliğin akla gelmesi gayet normal iken dans ve cinsellik başlığı altında yeteri kadar aydınlatıcı çalışmaların yapılmamış olduğu farkedilmiştir. Yapılan çalışmaların ise genel itibariyle dışarıdan gözlem yoluyla yorumlara dayalı sonuçlar veren nitel araştırmalar olmasından dolayı bu iki başlığın ölçümlenebilen ve sayısal verilerle ifade edilebilen ölçümler ile tekrarlanabilir hale gelen ve objektif olarak ortaya konan araştırmaya yani nicel araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç neticesinde eşli dans yapan bireyler göz önünde bulundurularak onların cinsellik, sosyallik ve özgüven algılarını ölçüp değerlendirmek amacıyla öncelik olarak dans edilen; ders,pratik,dans geceleri etkinliklerinde bireyler gözlenmiş olup dansçılarla yapılan görüşmeler sonucunda özellikle kişilerin dans etme sürelerine bağlı şekilde dans kavramını cinsellikten çok uzak tuttuklarını, aksine genel itibariyle kendini iyi hissetme ve sosyalleşme amacıyla dans ettikleri görülmüştür. Bu gözlemlemeler ve görüşmeler sonucunda bu çalışmaya başvurulmuş ve öncelik olarak hiç dans etmemiş olan 50 kişilik bir gruba hazırlanan anket soruları 3 ay arayla 2 kez sorulmuştur, sonrasında ise 2-4 ay süre dans etmiş olan 100 kişilik bir gruba dans etmeye başlamadan önce ve sonra hazırlanan ölçme soruları sorulmuştur. Ve son olarak dans eden bireylerin dansı cinsellik aracı olarak görmediklerinden tam anlamıyla emin olabilmek adına 300 kişiden oluşan profesyonel dansçılara bu ölçme çalışması yapılmıştır. Alınan sonuç çalışmanın yapılma amacına uygun şekilde beklenilen sonucu vermiştir. Eşli dans üçüncü bir gözle izlenildiğinde dans cinsellik için yapılıyor izlenimi verebilir. Hatta bir çok insanın eşli dansı öğrenme amacı olarak içten içe cinsellik teması benliklerinde yer ediyor olmaları muhtemeldir. Fakat dans etmeyi öğrenen insanlar gün geçtikçe dansı cinsellik aracı olarak görmek yerine sosyalleşmek, kendini iyi hissetmek, fiziksel ve bilişsel iyi durumda olmak için yapma yolunda evrilleştikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of the qualitative researches, a literature review related to this subject was conducted, especially since the Turkish society generally encountered the result that their purpose of dancing consists of sexuality, for individuals who danced with a partner. However, considering the situation of two people with the opposite sex moving in the same rhythm accompanied by music, it was realized that although sexuality is quite normal to come to mind, there were not enough enlightening studies under the title of dance and sexuality. Since the studies conducted are generally qualitative studies that give results based on interpretations through external observation, these two titles need research that can be measured, be reproducible with measurements that can be expressed with numerical data, and put forward objectively, that is, quantitative research. Because of this need, individuals dancing with their partners were observed in classes, practices and dance nights in order to measure and evaluate their perceptions of sexuality, sociality and self-confidence, as a result of the interviews with the dancers, it was understood that these people kept the concept of dance away from sexuality, especially considering their dance times. On the contrary, it was concluded that they danced generally for the purpose of feeling good and socializing. As a result of these observations and interviews, this study was aproached and as a priority, the survey questions were asked twice with 3 months intervals to a group of 50 people who had never danced, afterwards, a group of 100 people who danced for 2-4 months were asked the measurement questions prepared for before and after they started dancing. And finally, this measurement study was carried out on professional dancers consisting of 300 people in order to make sure that the dancing individuals do not see dance as a tool of sexuality. The result obtained was in accordance with the purpose of the study. When paired dance is watched with a third eye, it can appear as if they are dancing for sexuality. In fact, it is possible that the purpose for many people to learn paired dance is the theme of sexuality. However, it has been observed that people who learn to dance gradually evolve towards socialization, feeling good, and seeing it as a means of physical and cognitive well-being rather than seeing dance as a tool of sexuality.