A comparative study on the role of self-efficacy perceptions on the language learning beliefs of vocational and technical Anatolian high school students
Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin dil öğrenme inançlarında öz-yeterlik algılarının rolü üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 690826
  2. Yazar: DENİZ DEVRİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öz-yeterlik algıları, dil öğrenme inançları, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, öğrenci algıları, Self-efficacy perceptions, language learning beliefs, vocational and technical Anatolian high school, student perceptions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin dil öğrenme inançları üzerinde öz-yeterlik algılarının olası etkilerini araştırmak amacıyla karma araştırma yöntemiyle tasarlanmış ve yürütülmüştür. Veriler Hatay'da bir mesleki ve teknik Anadolu lisesinde eğitim gören 152 öğrenciden 2020-2021 eğitim yılının ikinci dönemimde toplanmıştır. Öğrencilere öncelikle Dil Öğrenme İnançları Envanteri(BALLI) ve İngilizce Öz-yeterlik Anketi uygulanmıştır. Nicel verilerin sonuçları Sosyal Bilimler için İstatistik Programı (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Ardından, nicel verilerin güvenliğini test etmek ve nitel yönden de desteklemek amacıyla sekiz öğrenci ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların İngilizce öğrenmede düşük düzeyde öz yeterliğe sahip olduklarını ortaya koymuştur. Katılımcılar, dil öğrenmenin doğası ile ilgili inançların dil öğrenme süreçlerinde büyük bir rolü olduğu düşünürken, motivasyon ve beklentiler ile ilgili inançları en az önemli kategori olarak değerlendirmişlerdir. Ayrıca, bulgular katılımcıların öz-yeterlik algı düzeyleri ile dil öğrenme inançları arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed and conducted as a mixed-method research to investigate the probable effects of self-efficacy perceptions on the language learning beliefs of vocational and technical Anatolian high school (VTAHS) students. The data were collected from 152 VTAHS students in Hatay in the second term of the 2020-2021 education year. First, Beliefs about Language Learning Inventory (BALLI) and the Questionnaire of English Self-Efficacy were used to obtain quantitative data. The results of the quantitative data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Then, eight participants were interviewed with the aim of triangulation and to assist the quantitative data. The results revealed that the participants had a low level of self-efficacy in learning English. According to the participants, beliefs related to the nature of language learning had a considerable role in their language learning process while they viewed beliefs related to motivation and expectations as the least important category. In addition, the findings indicated that there was no significant relationship between the level of self-efficacy perceptions and beliefs about language learning of the participants.