Kemoterapi tedavisi gören jinekolojik kanserli hastaların yaşadıkları semptomların, destekleyici bakım gereksinimlerinin ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Gynecologic cancer patients undergoing chemotherapy of their symptoms, supportive care needs and quality of life evaluation
- Tez No: 690957
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik kanser, kemoterapi semptomları, yaşam kalitesi, destekleyici bakım gereksinimi, hemşirelik, Gynecological cancer, chemotherapy symptoms, life quality, need for supportive care, nursing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırma, kemoterapi tedavisi gören jinekolojik kanserli hastaların yaşadıkları semptomların, destekleyici bakım gereksinimlerinin ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Mayıs 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında SBÜ Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Servisi Kemoterapi Ünitesi'nde ve SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde toplam 120 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Veriler“Hasta Bilgi Formu”,“Edmonton Semptom Tanılama Ölçeği (ESTÖ)”,“Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği (DBGÖ)”ve“Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30 version 3.0)”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve istatistiksel analizlerde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların %66,7'si over kanseri tanısı almış, %35,8'i hastalığının 4. evresindedir. ESTÖ'den alınan toplam puan ortalamalarına göre yaşanan en şiddetli semptom ile saç dökülmesidir (7,57±3,473). Tedavi sürecinde en fazla fiziksel fonksiyonlar etkilenmektedir (40,83± 23,662). En çok ruhsal/psikolojik alanda destekleyici bakım gereksinimine ihtiyaç vardır (26,89±10,589). Sonuç: Hastalarda görülen semptom şiddetinin artması ve karşılanmamış bakım ihtiyaçları yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hastaların yaşadıkları semptomlara ve bireysel gereksinimlerine yönelik bakım programı oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to descriptive evaluate the symptoms, supportive care needs and quality of life of with gynecologic cancer undergoing chemotherapy. Materials and Methods: The sample of this the study consisted of 120 women who received chemotherapy at SBU Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital Gynecological Oncology Service Chemotherapy Unit and SBU Gülhane Training and Research Hospital Ambulatory Chemotherapy Unit between May 2020 and April 2021. Data were collected using“Patient Information Form”,“Edmonton Symptom Diagnostic Scale”,“Supporting Care Needs Scale”and“European Cancer Research-Treatment Organization-Quality of Life Scale (EORTC QLQ-C30 version 3.0)”. The data obtained were evaluated and statistical analysis by using SPSS 26.0 package program. Results: % 66.7 of the women participating in the study were diagnosed with ovarian cancer, and % 35.8 were in the 4th stage of the disease. According to the total score averages obtained from ESTÖ, the most severely experienced symtom is hair loss (7,57±3,473). Physical functions are affected most during the treatment process (40,83± 23,662). Supportive care needs are most needed in the spiritual/psychological field (26,89±10,589). Conclusion: The increase in the severity of symptoms seen in patients and the unmet care needs affect the quality of life negatively. It is recommended to create a care program for the symptoms and individual needs of the patients.