Doğumsal kalp hastalıklarında operasyon sonrası izlemde holter monitörizasyon, sinyal ortalama elektrokardiyografi (Geç ventrikül potansiyelleri, kalp hızı değişimi)
Postoperative follow-up with ambulatory electrocardiography and signal averaged electrocardiography after congenital heart diseases....
- Tez No: 69102
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AKÇORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ventriküler disritmi, Holter monitörizasyon, Sinyal ortalama elektrokardiyografi, Geç ventrikül potansiyelleri, Kalp hızı değişimi, Ventricular dysrhythmia, Holter monitoring, Signal averaged electrocardiography, Ventricular late potentials, Heart rate variability
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINDA OPERASYON SONRASI İZLEMDE HOLTER MONİTÖRİZASYON, SİNYAL ORTALAMA ELEKTROKARDİYOGRAFİ (GEÇ VENTRİKÜL POTANSİYELLERİ, KALP HIZI DEĞİŞİMİ) UZMANLIK TEZİ DR.TİMURMEŞE Uzun süreli yaşamın beklendiği anatomik ve fizyolojik tam düzeltme operasyonları uygulanmış doğumsal kalp hastalıklarında gelişebilecek potansiyel komplikasyonlardan ciddi ventriküler disritmi riskinin noninvaziv olarak belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmaya, tam düzeltme ameliyatı yapılan Fallot tetralojili 20, ventriküler septal defeküeri atriyotomi ve/veya ventrikülotomi ile onarılan 24, atriyal septal defeküerinin onaranı yapılan 6 olmak üzere toplam 50 olgu ve kontrol grubu olarak 20 olgu alınmıştır. Holier monitörizasyon ve sinyal ortalama elektrokardiyografi (geç ventriküler potansiyeller ve kalp hızı değişimi parametreleri) ile potansiyel ventriküler disritmi riskinin saptanılmasına çalışılmıştır. Operasyon yaşlan 4.3±2.1 yaş (2-10 yaş) ve izlem süreleri 3.1+1.4 yıl (l-6yıl) olan 20 Fallot tetralojili olgudan birinde (%5) ventriküler disritmi riskim artışının göstergesi olan geç ventriküler potansiyeller saptanmıştır. Ventriküler disritmi riskinin arttığım gösteren kalp hızı değişim parametrelerinden kısa dönem kayıtlardaki düşük/yüksek frekans oranının (sempatovagal indeks) ventrikülotomi ile öpere edilen olgularda ventriküler disritmi riskinin artışının işareti olan düşük frekans artımı lehine değiştiği ve uzun dönem Holter kayıtlarından elde edilen zaman parametrelerinden SDNN'nin azalmış olduğu saptanmıştır. Olguların hiçbirinde Holter monilörizasyonda ciddi ventriküler disritmi (Lovvn Derece 2 ve üstü) saptanmamıştır. Erken operasyon yaşı ve kısa süreli izlem nedeniyle çalışma grubumuzda ventriküler disritmi oram beklendiği gibi düşük saptanmıştır. Sinyal ortalama elektrokardiyografide saptanan geç potansiyeller ve kalp hızı değişiminde saptanan azalma; ventrikülotomili, özellikle asemptomatik öpere Fallot tetralojili olguların potansiyel ciddi ventriküler disritmi yönünden noninvaziv tekniklerle düzenli olarak takip edilmelerini ve gerektiğinde elektif şartlarda yapılacak elektrofizyolojik çalışmalarla tedavilerinin belirlenmesini gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
8 SUMMARY Postoperative follow-up with ambulatory electrocardiography and signal averaged electrocardiography after congenital heart diseases. (Ventricular late potentials, Heart rate variability) Predicting the risk of serious ventricular dysrhythmias as potential complication after anatomically and physiologically corrective surgery for congenital heart diseases with a long survival expectancy, was aimed in the study. Twenty children with corrective surgery for tetralogy of Fallot, 24 children with ventricular septal defect closure by transatrial and/or by ventriculotomy, 6 children with secundum atrial septal defect were enrolled in the study and 20 healthy children served as controls. Risk of ventricular dysrhythmia was evaluated with Holter monitoring and signal averaged electrocardiography with ventricular late potentials and heart rate variability parameters. Twenty children who have corrective surgery for tetralogy of Fallot were operated at age 4.3±2.1 (2-10 years) and following up for 3.1±1.4 (1-6) years. One of them (5%) have ventricular late potentials as an indicator of increasing risk of ventricular dysrhythmia. A heart rate variability parameter; low to high frequency ratio (semptovagal index) as a marker of increased risk of ventricular dysrhythmia from short duration recordings of signal averaged electrocardiography was showed an increase in low frequency and a decrease at SDNN;a time parameter, was observed from Holter recordings. Any ventricular dysrhytmia greater than Lown Grade 2 was not detected. Incidence of ventricular dysrhythmia was low as expected because of early operation age and short follow-up period in our study population. Ventricular late potentials an a decrease in heart rate variability, particularly in asymptomatic operated tetralogy of Fallot cases, must be followed-up regularly by non-invasive methods for ventricular dysrhythmia and elective electrophysiologic study must be carried out for dysrhythmia management.