An improved energy control strategy for a dc microgrid including electric vehicle fast charging stations
Elektrikli araç hızlı şarj istasyonları içeren bir dc mikro şebeke için gelişmiş bir enerji kontrol stratejisi
- Tez No: 691144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN TAŞCIKARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık kontrol, dağıtık üretim, elektrikli araçlar, hızlı şarj istasyonları, V2G, Decentralized Control, Distributed Generation, Electric Vehicles, Fast Charging Stations, microgrid, V2G
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Elektrikli araç teknolojisindeki hızlı ilerlemeler ve düşen akü fiyatları gibi çeşitli faktörler nedeniyle elektrikli araçların sayısının önümüzdeki yıllarda artmaya devam etmesi beklenmektedir. Elektrikli araç sayısının artmasını etkileyen temel sorunlardan biri olan uzun süreli akü şarj işlemi, şarj istasyonları için hızlı şarj ünitelerini daha çekici ve verimli bir seçenek haline getirmiştir. Ayrıca, elektrikli araçların hızlı bir şekilde yaygınlaşması elektrik enerjisi talebini artırarak şebekelerde ek bir yük oluşturmuştur. DC mikro şebekelerin, elektrikli araç hızlı şarj istasyonlarının elektrik şebekesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için uygun bir çözüm olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, elektrikli araç hızlı şarj istasyonu içeren bir DC mikro şebeke için alçak gerilimli DC baraya uygulanan bir dağıtık kontrol stratejisi sunulmaktadır. Bahsedilen mikro şebeke; bir fotovoltaik sistem, bir dizel generatör, yerel şebeke bağlantısı ve iki elektrikli araç hızlı şarj istasyonundan oluşmaktadır. Bu tezin temel amacı; elektrikli araç hızlı şarj istasyonlarının şebekeler üzerindeki etkilerini ve şebekeye yardımcı hizmetler sağlamak için araçtan şebekeye enerji transferi teknolojisinin dikkate alınması durumunda sistem işletimine olası katkılarını incelemektir. Özellikle bir orantılı integral (PI) kontrol yöntemi ile elektrikli araç pillerinin bir dağıtım statik kompansatör (D-STATCOM) cihazının DC kaynağı olarak kullanılmasıyla gerilim düşme ve yükselme problemlerinin azaltılması amaçlanmaktadır. MATLAB Simulink / SimPower sistemlerindeki benzetim çalışmaları; dağıtık kontrolörün DC bara gerilim kararlılığı açısından iyi bir dinamik performans sağladığını, ayrıca artırılmış gerilim kalitesi gibi dağıtım sistemi işletmecisi açısından ve azaltılmış şarj süreleri gibi son kullanıcı açısından önemli iyileşmeler sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The number of electric vehicles (EVs) on the road is expected to continue to increase during the next decades due to various factors such as the rapid progress in the EV technology and decreasing battery prices. The prolonged battery charging process, which is one of the main problems that affects the increased EV penetration, makes the fast charging units a more attractive and efficient option for the charging stations. Furthermore, the rapid development of EVs increases the power demand, putting additional burden on the public grid. The DC microgrid is supposed to be a feasible solution for reducing the negative effect of electric vehicle fast charging station (EVFCS) on the electric grid. In this study, a decentralized control strategy based on a low-voltage direct-current (LVDC) bus for a DC microgrid including EVFCS is presented. The charging station is part of a microgrid that includes a PV system, a diesel generator, a local grid connection and two fast charging units (FCUs). The immediate objective of this thesis is to examine the impacts of EVFCS on the grid as well as their potential contributions to the system operation in the case of considering the vehicle-to-grid (V2G) technology to provide ancillary services to the electrical grid. It is especially aimed to mitigate the voltage sag and swell problems by using the EV batteries as a DC source of a distribution static compensator (D-STATCOM) device with a combination of Proportional Integral (PI) control. Simulation studies in MATLAB Simulink/SimPowerSystems show that the decentralized controller provides good dynamic performance in terms of DC bus voltage stability and ensures that the considerable improvements can be achieved from the perspective of distribution system operation such as improved voltage quality and from the perspective of end users such as decreased charging durations.