İmam Muhammed b. Şüca' es-Selcî ve fıkıh ilmi ile ilgili görüşleri
Imam Muhammed b. Şüca' al-Selci al-Hanafi and his views on fiqh science
  1. Tez No: 691212
  2. Yazar: IMAD ABDULLAH MANSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUSRET DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İlahiyat, İslam Hukuku, Muhammed b. Şüca es-Selci, Hanefi, Mukayeseli İslam Hukuku, Theology, Islamic Law, Muhammad b. Şüca as-Selci, Hanafi, Comparative Islamic Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Araştırmamda İslam hukuk tarihinde önde gelen Hanefi alimlerden biri olan Muhammed b. Şüca es-Selci'nin fıkıh ilmi ile ilgili görüşlerini tespit etmek ve diğer mezheplerin görüşleri ile mukayesesi üzerinde çalıştım. Muhammed b. Şüca es-Selci'nin hayatı ve eserleri hakkındaki bilgiler toplanmış, düzenlenmiş, doğrusu ile yanlışını belirtilmiştir. Müellifin yaşadığı dönem siyasi, sosyal ve ilmi açıdan inceleyerek bu durumdan ne kadar etkilendiği belirlenmeye çalışılmıştır. Eserleri, ders aldığı hocaları ve yetiştirdiği öğrencileri tanıtılmıştır. Müellifin görüş belirttiği fıkhi meseleler derlenip uygun şekilde başlıklandırılmıştır. Görüşlerini kabul edenler belirtilmiştir. Ayrıca diğer mezheplerin görüşleri ve delilleri belirtilip tartışmaya açılmış ve kendi görüşümüz belirtilmiştir. Sonuçta Muhammed b. Şüca es-Selci'nin takva ve ibadet ehli bir alim olduğu, içtihat ve tercih melekesine sahip bir müçtehit olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In my research, one of the leading Hanafi scholars in the history of Islamic law, Muhammad b. Şüca es-Selci I worked on determining views on the science of fiqh and comparing them with the views of other sects. Information about Muhammed b. Şüca es-Selci's life and works were collected, arranged, and correct and incorrect were indicated. It was tried to determine how much he was affected by this situation by examining the period in which the author lived in political, social and scientific terms. His works, the teachers he took lessons and the students he trained were introduced. The fiqh issues in which the author expressed his opinion were compiled and appropriately titled. Those who accept their views are indicated. In addition, the opinions and evidences of other sects were stated and opened for discussion, and our own opinion was expressed. After all, It has been revealed that is Muhammad b. Şüca es-Selci is a scholar with taqwa and worship, and a mujtahid who has the faculty of ijtihad and preference.