Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital vatandaşlık düzeylerinin dijital vatandaşlık alt boyutlarına göre incelenmesi
Examining digital citizenship levels of social studies teachers candidate according to digital citizenship sub-dimensions
  1. Tez No: 691211
  2. Yazar: MERT BERK PARSAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital vatandaşlık, dijital vatandaşlık alt boyutları, sosyal bilgiler, Digital citizenship, digital citizenship sub-dimensions, social studies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital vatandaşlık kavramına ilişkin ne düzeyde olduklarını, öğrencilerin dijital vatandaşlık alt boyutlarına ilişkin düzeylerinin cinsiyet, internette geçirilen günlük süre gibi değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 sosyal bilgiler öğretmenliği 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri ve sosyal bilgiler eğitimi yüksek lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla Som-Vural (2016) tarafından geliştirilen“Dijital Vatandaşlık Ölçeği”ve Kuş, Güneş, Başarmak ve Yakar (2017) tarafından geliştirilen“Gençlere Yönelik Dijital Vatandaşlık Ölçeği”incelenerek oluşturulan 38 maddelik bir anket kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital vatandaşlık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Dijital vatandaşlığın alt boyutlarına yönelik düzeyleri dijital sağlık dışında tümünde yüksek bulunmuştur. Dijital sağlık alt boyutuna yönelik düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Verilerden elde edilen analizler sonucunda cinsiyet değişkenine göre kadın ve erkek sosyal bilgiler öğretmen adaylarının arasında dijital iletişim alt boyutu hariç tüm alt boyutlarda anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Dijital iletişim alt boyutunda kadın öğretmen adaylarının lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital vatandaşlık düzeylerinin internette harcadıkları günlük süreye göre farklılık yaratıp yaratmadığına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of social studies teacher candidates regarding the concept of digital citizenship, it is to reveal whether there is a significant difference between the students' levels of digital citizenship sub-dimensions such as gender and daily time spent on the internet. The universe of the research consists of 2020-2021 social studies teaching 3rd and 4th grade undergraduate students and social studies education graduate students. In order to collect the data in the research, a 38-item questionnaire created by examining the“Digital Citizenship Scale”developed by Som-Vural (2016) and the“Digital Citizenship Scale for Youth”developed by Kuş, Güneş, Başarmak and Yakar (2017) was used. According to the findings obtained from the research, the digital citizenship levels of social studies teacher candidates were found to be high. Levels of digital citizenship sub-dimensions were found to be high in all except digital health. The levels for the digital health sub-dimension were found to be moderate. As a result of the analyzes obtained from the data, no significant difference was found between female and male social studies teacher candidates in all sub-dimensions, except for the digital communication sub-dimension, according to the gender variable. There was a significant difference in favor of female teacher candidates in the digital communication sub-dimension. When the digital citizenship levels of social studies teacher candidates make a difference according to the daily time they spend on the internet, there is no statistically significant difference.