Hemşire ve ebelerin anne-yenidoğan erken ten tene temas uygulaması konusundaki tutumlarının incelenmesi
Examination of attitudes of nurses and midwives on mother-newborn early skin-to-skin contact practice
- Tez No: 691286
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Nurse, Midwife, Newborn, Skin to Skin Contact
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Tanımlayıcı tipte planlanan bu araştırma, hemşire ve ebelerin anne yenidoğan erken ten tene temas konusundaki tutumlarını incelemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Ekim 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında araştırmayı kabul eden 117 hemşire veya ebe oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış veri toplama formu ile Anne-Yenidoğan Ten Tene Temas Ölçeği (The Mother-Newborn Skin-To-Skin Contact Questionnaire (MSSCQ) aracılığıyla yüzyüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Ebe/hemşirelerin eğitim durumları açısından ten tene temas ölçeği“Hazırlayıcı faktör alt boyutu: Anneye sağlanan hizmet (p=0,002)”,“Etkinleştiren faktörler alt boyutu: Hazırlıklar (p=0,049)”ve“Etkinleştiren Faktörler (p=0,025)”alt boyutları puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Katılımcıların ten tene temas ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 136,33 (9,53) dır. Sonuç: Çalışmamıza katılan tüm ebe ve hemşirelerin anne yenidoğan ten tene temas ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının yüksek olduğu değerlendirilmiştir. Ebe ve hemşirelerin doğum sonu erken dönemde ten tene temasın anne ve yenidoğan sağlığı için önemi ile ilgili bilgi ve farkındalıklarını arttırmak çok önemlidir. Bu konuda farkındalığın artırılabilmesi için araştırmacılar tarafından, multidisipliner yaklaşımlar ile daha bütüncül çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This descriptive-type study was conducted to examine the attitudes of nurses and midwives about mother-newborn early skin-to-skin contact. Materials and Methods: The research was carried out at Gülhane Training and Research Hospital. The sample of the study consisted of 117 nurses or midwives who accepted the research between October 2020 and January 2021. The data were collected with the structured data collection form prepared by the researcher and the Mother-Newborn Skin-To-Skin Contact Questionnaire (MSSCQ). The data were collected by the researcher by face-to-face interview method and analyzed using SPSS 25.0 package program. Results: In terms of the education status of midwives/nurses, there is a significant difference between the average score of the“Preparatory factor sub-size: service provided to the mother (p=0.002)”,“activating factors sub-size: preparations (p=0.049)”and“activating factors (p=0.025)”sub-dimensions of the skin-to-skin contact scale. The total mean score of the participants from the skin-to-skin contact scale is 136.33 (9.53). Conclusion: It was evaluated that all midwives and nurses participating in our study had high average scores from the mother-newborn skin-to-skin contact scale. It is very important to increase the knowledge and awareness of midwives and nurses about the importance of skin-to-skin contact in the early postpartum period for maternal and newborn health. To increase awareness of this issue, it is recommended by researchers to conduct more holistic studies with multidisciplinary approaches.