Hemşire ve ebelerin gebelik öncesi dönemde doğum korkusu ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' and midwives' fear of childbirth abstractand influencing factors in the pre-pregnancy period
- Tez No: 932396
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Doğum, Doğum Korkusu, Gebe, Gebelik Öncesi, Nurse, Childbirth, Fear of Childbirth, Pregnant, Pre-Pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, hemşire ve ebelerin gebelik öncesi dönemde yaşadıkları doğum korkusunu ve etki eden faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Semahat Aracı Palyatif ve Bakım Merkezi'nde çalışan toplam 290 hemşire ve ebenin katılımcı olduğu kesitsel tipteki araştırma Ekim 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve 'Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği' ile elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde; sayı, yüzdelik dağılımları, ortalama, standart sapma, Shao testi, Shapiro Wilk testi, Kruskall Wallis Testi ile Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Tüm testlerde istatistiksel anlamlılık değeri p < 0.05 kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan (n=290) hemşire/ebenin %53,8'inin (25-29) yaş aralığında olduğu, %76,6'sının kadın cinsiyette olduğu saptanmıştır. Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği toplam puan ortalaması 38.32 ± 10.41 bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre; kadın katılımcılar için en yüksek puan ortalamasının“Doğum ağrıları ve doğum sırasında bir sorun gelişeceğinden korkuyorum”ile“Doğumda bebeğe zarar gelmesinden korkuyorum”olurken, erkek katılımcılar için en yüksek puan ortalamasının“Doğum ağrısının çok şiddetli olacağından endişe duyuyorum”ile“Doğum ağrıları ve doğum sırasında bir sorun gelişeceğinden korkuyorum”olmuştur. Doğum şekli tercihi, eğitim durumu, gelir düzeyi, cerrahi birimde çalışma, daha önceden doğum eylemine tanıklık etme durumları ile gebelik öncesi doğum korkusunun etkilendiği saptanmıştır. Hemşire ve ebelerin gebelik öncesi doğum korkusunu etkileyen faktörler, diğer meslek grubundaki kadınların ve erkeklerin gebelik öncesi doğum korkularına ek olarak; yaşadıkları mesleki deneyimleri, çalıştıkları birimlerdeki gözlemlerinden etkilenebilecek olup önem taşımaktadır. Sağlık çalışanlarının doğum korkusunu etkileyen faktörlerin bilinmesi rol model olmaları ve anne bebek sağlığını koruyabilmek için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to evaluate the fear of childbirth experienced by nurses and midwives in the pre-pregnancy period and the factors affecting it. December Dec. 2024 This cross-sectional research study was conducted between October 2024 and November 2024, in which a total of 290 nurses and midwives working at Kocaeli University Research and Practice Hospital and Semahat Arac Palliative and Care Center participated. The data of the study were obtained using the Introductory Information Form and the Fear of Childbirth Scale Before Pregnancy. In the analysis of research data; the Mann Whitney U test, Kruskall Wallis Test, Shapiro-Wilk test, number, percentage distribution, mean, standard deviation, Shao test were used. The statistical significance value of p < 0.05 was accepted in all tests. It was found that 53.8% (25-29 December) of the nurses/midwives participating in the study (n=290) were in the age range and 76.6% were female. The average total score of the Fear of Childbirth Scale Before Pregnancy was found to be 38.32 ± 10.41. According to the findings obtained; the highest average score for female participants was“I am afraid that labor pains and a problem will develop during childbirth”and“I am afraid that harm will come to the baby at birth”, while the highest average score for male participants was“I am worried that the labor pain will be too severe”and“I am afraid that a problem will develop during labor pains and childbirth”. It has been found that the fear of childbirth before pregnancy is affected by the choice of birth method, education status, income level, working in a surgical unit, witnessing the birth before. The factors affecting the fear of pre-pregnancy childbirth of nurses and midwives, in addition to the fears of women and men in other professional groups before pregnancy, are important; their professional experiences may be influenced by their observations in the units they work Oct. It is important for health professionals to know the factors affecting the fear of childbirth in order to be role models and protect the health of the mother and baby.