Çocuk kliniklerinde çalışan hekim, hemşire ve ebelerin anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi ve görüşleri: Bir bebek dostu hastanesi örneği
Knowledge and views of pyhsicians, nurses and midwives working in pediatric clinics on breast milk and breastfeeding: An example of a baby-friendly hospital
  1. Tez No: 900733
  2. Yazar: ÖZGE TUTUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Bebek Dostu Hastane, Emzirme, Sağlık Profesyonelleri, Baby-friendly Hospital, Breast Milk, Breastfeeding, Health Professionals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çocuk kliniklerinde çalışan sağlık profesyonelleri günlük pratiklerinde emzirme danışmanlığı da yapmakta ve anne-bebek sağlığı üzerine doğrudan etki etmektedirler. Dolayısıyla, onların bilgi, tutum ve uygulamalarının araştırılması, emzirme konusunda hizmet kalitesini artırmak için önemli bir adım olacaktır. Bu çalışma, çocuk kliniklerinde görev yapan hekim, hemşire ve ebelerin anne sütü ve emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerini ve görüşlerini değerlendirmeyi hedefleyen karma yöntem desenli tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Çalışma İstanbul'da bebek dostu hastane statüsü kazanmış bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bebek-çocuk kliniklerinde çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 172 hekim, hemşire ve ebelerle 1 Nisan 2024- 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya başlamadan önce, üniversite etik kurulundan ve çalışma yapılacak kurumdan izin alındı. Veriler;“Kişisel Bilgi Formu”,“Anne Sütü ve Emzirmeye İlişkin Bilgi Testi”ve“Anne Sütü ve Emzirmeye İlişkin Görüşme Formu”ile toplandı. Veriler, SPSS 24.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Tanımlayıcı analizler ile birlikte, bağımsız iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmalarında ise Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Nitel veriler, Colaizzi'nin yedi aşamalı veri analizi yöntemi ile değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına göre; kadın çalışanların anne sütü ve emzirme konularında daha fazla bilgi sahibi oldukları, 7 yıl ve üzeri süre çalışan katılımcıların bilgi düzeylerinin, 1 yıldan az süre çalışan katılımcılardan istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu bulundu. Yapılan görüşmeler sonrasında; üç grup meslek üyesinin de daha çok emzirmenin anne bebek bağlanmasına etkisi olduğu ve özelikle emzirme danışmanlığının babaya da verilmesi gerektiği üzerinde durulduğu görüldü. Bebek dostu hastanelerde çalışan personelin bilgi düzeyi, anne sütü ve emzirme konularında daha fazla ve kapsamlı eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Health professionals work with children hospitalized in pediatric clinics, provide breastfeeding consultancy in their daily practices and have a direct impact on mother-baby health.Therefore, investigating their knowledge, attitudes and practices will be an important step to improve the quality of services regarding breastfeeding.This study was planned as a descriptive type, mixed method pattern, to evaluate the knowledge and opinions of physicians, nurses and midwives working in pediatric clinics regarding breast milk and breastfeeding.The study was conducted with 172 health professionals who work in the baby-child clinics of a baby-friendly hospital and agreed to participate to the study in Istanbul between 1 April 2024 and 31 May 2024. Before starting, approval was obtained from the university ethics committee (Decision no: 2023/85-41). After approval was obtained, permission was obtained from the institution where the study would be carried out. Data was collected by“Personal Information Form”,“Breast Milk and Breastfeeding Knowledge Test”and“Breast Milk and Breastfeeding Interview Form”. SPSS package program was used for statistical analysis. Along with descriptive analyses, the Mann Whitney U test was used for comparisons of two independent groups, and the Kruskal-Wallis test was used for comparisons of more than two independent groups. Qualitative data were evaluated with Colaizzi's seven-stage data analysis method. According to the results; female employees had more knowledge about breast milk and breastfeeding, and the knowledge levels of participants who had worked for 7 years or more were statistically significantly higher than the participants who had worked for less than 1 year. During interviews, all professionals agreed; breastfeeding causes mother-baby bonding and breastfeeding counseling should also be given to the father. It is suggested to provide more and comprehensive training on the knowledge level, breast milk and breastfeeding of the staff working in baby-friendly hospitals.