Tip 2 diyabetli hastalarda böbrek hasar molekülü-1 (kım-1) böbrek hasarının erken belirteci olabilir mi?
Can kidney injury molecule-1 (kim-1) be a early marker for kidney damage in type 2 diabetic patients?
  1. Tez No: 691314
  2. Yazar: ÖZGÜR ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HİCRİ KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIM-1, diabetic nephropathy, Cystatin C, eGFR
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Diabetes Mellitus morbiditesi, mortalitesi ve topluma ekonomik yükü yüksek kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabetik nefropati diyabetes mellutis'in en önemli komplikasyonlarından biridir. Diyabetik nefropatinin erken tanı, prognoz ve tedavi izleminde yeni, duyarlı ve özgül belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Son zamanlarda tanımlanan belirteçlerden biri de iskemi sonrası böbrek proksimal tübülünde ekspresyon artışı olan“Kidney injury molecule-1 (KIM-1)”dir. Bu çalışmada, tip 2 diyabetli hastalarda böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla hastalar idrar albumin/kreatinin oranına göre gruplandırıldı; KIM-1, Sistatin C düzeylerine bakıldı ve S-SisC eGFH, MDRD eGFH, C-G eGFH hesaplandı. Toplam 20 normalbuminürik, 20 mikroalbuminürik, 18 albuminürik hasta ve 20 sağlıklı kişi kontrol grubu olmak üzere 4 grup oluşturuldu. Ortalama KIM-1 düzeyleri; normalbuminüri olan hastalarda 1.07±1.21 ng/mL, mikroalbuminüri olan hastalarda 0.98±0.66 ng/mL, albuminüri olan hastalarda 1.77±1.45 ng/mL bulundu. Kontrol grubuna göre (0.70±0.52 ng/mL) albuminürisi olan grupta KIM-1 düzeylerinde anlamlı (p= 0.007) artış saptandı. Kontrol grubuna göre (0.70±0.52 ng/Ml) albuminürisi olan grupta KIM-1 düzeyi anlamlı (p= 0.007) derecede yüksekti. Gruplarda, S-SisC eGFH ile MDRD eGFH, C-G eGFH arasında pozitif korelasyon ve S-SisC eGFH ile albuminüri düzeyleri arasında negatif korelasyon görüldü. KIM-1 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunsa da diyabetik nefropatide erken belirteç olabileceği konusunda farklı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar sözcük: KIM-1, diyabetik nefropati, Sistatin-C, eGFH.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is a chronic metabolic disease that causes a high morbidity and mortality rate and is a huge economic burden. Diabetic nephropathy is one of the major complications of Diabetes Mellitus. New, sensitive and specific markers are needed for early diagnosis, prognosis and treatment of diabetic nephropathy. One of the marker that recently identified is“Kidney injury molecule-1 (KIM-1)”that expression of it is increased after ischemia of proximal tubul. In this study in order to evaluate kidney function in patients with type 2 diabetes, patients were grouped according to urinary albumin/creatinine ratio; KIM-1, Cystatin C levels were measured and the S-SisC eGFH, eGFH MDRD, CG eGFH levels were calculated. Four groups were created including 20 normalbuminüric, 20 microalbuminuria, 18 albuminuria and 20 healthy controls. Average KIM-1 levels were found 1.07 ± 1.21 ng/mL in patients with normalbuminüric, 0.98 ± 0.66 ng/mL in patients with microalbuminuria and 1.77 ± 1.45 ng/mL in patients with albuminuria. KIM-1 level was significantly (p = 0.007) higher in the group with albuminuria compared to control group (0.70 ± 0.52 ng/mL). In the groups S-SisC eGFR was positively correlated with MDRD eGFH , C-G eGFH and negative correlation was obtained between S-SisC EGFR and albuminuri. Although significant difference was obtained between the groups for KIM-1, it must be supported with different studies to evaluate as an early marker for diabetic nephropathy.