1996-2020 yılları arasında allojenik kit yapılan pediyatrik hastalarda görülen nörolojik komplikasyonların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 691342
  2. Yazar: ZEYNEP ERVA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TEBER TIRAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik, Kemik iliği transplantasyonu, Nörolojik komplikasyon, Nöbet, Çocuk Hematoloji, Pediatric, Bone marrow transplantation, Neurological complication, Seizure, Pediatric Hematology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamız ile ülkemizde KİT uygulanan öncü merkezlerden olan AÜTF Pediyatrik KİT Ünitesi'nde, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı tarafından yapılan allojenik nakillere bağlı gelişen nörolojik komplikasyonlar ve bunların ilişkili olabileceği nedenleri belirlemeyi istedik. Gereç ve Yöntem: Aralık 1996-Ocak 2020 yılları arasında Çocuk Hematoloji Bilim Dalı tarafından uygulanan ve izlem süresi en az 1 yıl olan allojenik nakiller hasta dosyaları ve hastane sistemi üzerinden retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hastalarda NK sıklığı %15.8 olarak saptandı. NK görülen hastalarda en sık klinik bulgu %29.5 oranla nöbet olarak saptandı. NK görülme zamanı bakıldığında komplikasyonların %34.2'si, en sık evre 4'te gözlendi. NK ilişkili veriler incelendiğinde geç yaşta yapılan nakillerde, malign hastalıklar nedeniyle yapılan nakillerde, hazırlama rejimi olarak myeloablatif rejim kullanılan hastalarda, GVHH'si olan hasta grubunda NK daha sık geliştiği görüldü. NK geliştiren hastaların verileri incelendiğinde ise NK görülen hasta grubunda taburculuk süresinin daha uzun olduğu, taburculuk ve 1. yıl morbidite skorlarının daha yüksek olduğu ve mortalitenin bu grupta anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Çalışma verileri incelendiğinde hastalarda NK gelişmesi ile KİT endikasyonunun malign hastalık olması, myeloablatif hazırlama rejimi uygulanması, GVHH varlığı, daha büyük yaşlarda nakil uygulanması arasında ilişki olabileceği saptandı. Gelişen NK nedeniyle hastaların morbiditelerinin önemli ölçüde etkilenebileceği, NK görülen grupta taburculuk sürelerinin daha uzun olduğu, mortalitenin daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: With our study, we wanted to determine the neurological complications that developed due to allogeneic transplantations performed by the Pediatric Hematology Department in the AUTF Pediatric Bone Marrow Transplantation (BMT) Unit, which is one of the leading centers in which BMT is applied in our country, and the reasons for which these may be associated. Materials and Methods: Allogenic transplants performed by the Department of Pediatric Hematology between December 1996 and January 2020 and with a follow-up period of at least 1 year were examined through patient files and the hospital system. Results: The frequency of neurological complication (NC) was found to be 15.8% in the patients. The most common clinical finding in patients with NC was found to be seizures with a rate of 29.5%. Considering the time of NC occurrence, 34.2% of the complications were observed most frequently in stage 4. When NC related data were examined, it was observed that NC developed more frequently in transplants performed at a later age, in transplants due to malignant diseases, in patients using myeloablative regimen as a preparation regimen, and in the patient group with Graft Versus Host Disease (GVHD). When the data of the patients who developed NC were analyzed, it was found that the discharge time was longer in the patient group with NC, the discharge time and first year morbidity scores were higher in this group. Conclusions: When the study data were examined, it was determined that there may be a relationship between the development of NC in patients and the indication of BMT being a malignant disease, the application of myeloablative preparation regimen, the presence of GVHD, and transplantation at the older ages. It was observed that the morbidity of the patients could be affected significantly due to developing NC, the duration of discharge was longer and the mortality was higher in the group with NC.