Ratların kalvaryumunda yapılan yönlendirilmiş doku rejenerasyonunda mine matriks proteini, plateletten zengin fibrin (PRF) ve kemik greftinin yeni kemik oluşumuna etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of mine matrix protein, platelet rich fibrin (PRF) and bone graft on new bone formation in guided tissue regenerati̇on in rats of calvarium
  1. Tez No: 691343
  2. Yazar: TUĞÇE DÖNMEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA TALO YILDIRIM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: PRF, emdogain, ksenogreft, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, PRF, emdogain, xsenograft, guided tissue regeneration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR), kaybedilen dokuların yenilenmesinde kullanılan önemli bir tekniktir. Sement, periodontal ligament (PDL) ve kemik gibi periodontal dokuların yeniden oluşturulması amacıyla çeşitli materyaller kullanılmaktadır. Çalışmamızda trombositten (plateletten) zengin fibrin (PRF), mine matriks türevi protein ve kemik greftinin kullanılıp etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan YDR'de yeni kemik oluşumu incelendi. Denekler rastgele olacak şekilde, Kontrol grubu (n=13), PRF grubu (n=13), PRF ve Kemik Grefti grubu (KG) (n=13), Emdogain (EMD) (n=13), Emdogain ve Kemik Grefti grubu (n=13), Kemik Grefti grubu (n=13) ve PRF, Emdogain ve Kemik Greftinin uygulandığı grup (n=13) olmak üzere 7 gruba ayrıldı. PRF elde edilmek üzere ayrıca (n=36) bir grup oluşturuldu. Deneklerin kalvaryum kemiklerine titanyum kubbeler yerleştirilerek üç ay sonrasında sakrifiye edildi. Deneklerden alınan kemik örnekleri yeni oluşan kemik miktarı, osteoblast- osteoklast miktarı, anjiogenezis ve fibrozis açısından histopatolojik, OPG-RANKL boyama kitleriyle kemik oluşumu immuno histokimyasal olarak incelendi. Çalışmamızda istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. PRF grubu, orta düzeyde yeni kemik oluşumu açısından PRF ve KG, EMD ve KG, PRF, EMD ve KG gruplarına göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p0.05). Fibrozis ve anjiogenezis incelendiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). OPG-RANKL ile OPG/ RANKL düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışmanın verilerine bakılarak YDR'de kemik oluşumunu artırılmasında, PRF, Emdogain ve kemik grefti kullanımı olumlu sonuçlar verdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Guided tissue regeneration (GTR) is an important technique used to regenerate lost tissues. Various materials are used to reconstruct periodontal tissues such as cement, periodontal ligament (PDL), and bone. In our study, new bone formation in GTR, which was performed to evaluate the effects of platelet-rich fibrin (PRF), enamel matrix-derived protein and bone graft, was examined. For this purpose, the subjects were randomized, Control group (n=13), PRF group (n=13), PRF and Bone Graft group (n=13), Emdogain (EMD) (n=13), Emdogain and Bone Graft group (BG) (n=13), Bone Graft group (n=13) and the group in which PRF, Emdogain and Bone Graft were applied (n=13). A group (n=36) was also formed to obtain PRF. Titanium domes were placed on the calvarial bones of the subjects and they were sacrificed after 3 months. Bone samples taken from the subjects were evaluated histologically in terms of newly formed bone amount, osteoblast-osteoclast amount, angiogenesis and fibrosis, and bone formation was examined immunohistochemically with OPG-RANKL staining kits. In our study, IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used for statistical analysis. PRF group was found to be statistically higher than PRF and BG, EMD and BG, PRF, EMD and BG groups in terms of moderate new bone formation (p0.05). The amounts of osteoblasts and osteoclasts were not statistically different between the groups (p>0.05). When fibrosis and angiogenesis were examined, no significant difference was found between the groups (p>0.05). There was no statistically significant difference between the OPG-RANKL staining and OPG/RANKL ratio groups (p>0.05). In our study, it can be said that the use of PRF, Emdogain and bone grafts to increase bone formation in directed tissue regeneration gives positive results.