Felisberto Hernández ve Alejo Carpentier'in Öykülerinde Müziğin Yankıları
The Echoes of Music in the Stories of Felisberto Hernández and Alejo Carpentier
  1. Tez No: 691445
  2. Yazar: SELEN KİPMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEMAN GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: medyalararasılık, Gesamtkunstwerk, müzik, edebiyat, Felisberto Hernández, Alejo Carpentier, intermediality, Gesamtkunstwerk, music, literature, Felisberto Hernández, Alejo Carpentier
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Edebiyat ve müzik iki farklı sanat dalı olmakla birlikte, etkileşim içindedirler. Bu etkileşim, iki sanat dalı arasındaki sınırların ortadan kalkmasını sağlar; böylelikle edebiyat ile müzik ortak bir paydada buluşurlar.“Medyalararasılık”kavramı akla gelebilecek her türlü sanat dalı ve medya arasındaki ilişkiyi, etkileşimi tanımlar. Bu kavramda sanatlar da birer medya olarak değerlendirilir. Tezde yöntem olarak Irina O. Rajewsky'nin medyalararasılık anlayışından ve Steven Paul Scher'in edebiyat ve müzik ilişkileri sınıflandırmasından faydalanılır; edebiyat ve müzik arasındaki medyalararasılık ilişkisi Uruguaylı yazar Felisberto Hernández'in“La casa de Irene”,“Mi primer concierto”ve“El cocodrilo”öyküleri ve Kübalı yazar Alejo Carpentier'in“Oficio de tinieblas”ile“Viaje a la semilla”öyküleri üzerinden incelenir. Edebiyatın yanı sıra müzikle de ilgilenen Hernández ve Carpentier'in öykülerinde edebiyat ile müzik iç içedir. Eserlerinde müziği yapısal olarak kullanırlar veya müziğe eserlerin içeriklerinde yer verirler: temas kuran medya, edebiyat; temas kurulan medyaysa müzik olur. Edebiyat ve müzik, kurulan medyalararasılık ilişkisiyle birlikte Hernández ve Carpentier'in kaleminde iç içe geçerek bütünleşik/bütünsel bir sanat yapıtı ortaya çıkarır ve iki yazarın edebiyat ile müziği birleştirici bu yönü Alman besteci Richard Wagner'in Gesamtkunstwerk kavramıyla örtüşür. Öykü çözümlemeleriyle edebiyatın nasıl müzikalleştirildiğinin gösterilmesi hedeflenir.
Özet (Çeviri)
Literature and music are two different branches of art but they interact. Thanks to this interaction, the boundaries between these two arts disappear; thus, literature and music meet on a common ground. The concept of“intermediality”defines the relation and interaction between every imaginable branch of art and media. In this concept, the arts are also considered as media. Irina O. Rajewsky's literary conception of intermediality and Steven Paul Scher's typology of musico-literary relations have formed the basis of the method used in the thesis. The intermediality relation between literature and music is examined through the stories“La casa de Irene”,“Mi primer concierto”and“El cocodrilo”by the Uruguayan writer Felisberto Hernández and the stories“Oficio de tinieblas”,“Viaje a la semilla”by the Cuban writer Alejo Carpentier. Literature and music are intertwined in the stories of Hernández and Carpentier, who are interested in music as well as literature. They use music structurally in their works or include it in content; the literature is the media that makes contact and the music is the contacted media. In this way, literature and music create a total work of art / synthesis of arts in the stories of Hernández and Carpentier. This aspect of the two authors that unites literature and music correspond to German composer Richard Wagner's Gesamtkunstwerk concept. With the analyzed stories, it is aimed to show how to musicalize literature.