Evaluation of nutritional composition and in vitro digestibility of apple pomace obtained from Apple cultivars (Starking, Golden Delicious, and Granny Smith) grown in Niğde
Niğde'de yetişen elma çeşitlerinden (Starking , Golden Delicious ve Granny Smith) elde edilen elma posasının besin bileşimi ve in vitro sindirilebilirliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 691464
  2. Yazar: ABDULHAMID MUHAMMAD GARBA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YAMAN FIRINCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Apple pomace, Golden delicious, Starking, Granny Smith, nutritive value, in vitro true digestibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışma, üç elma (Malus domestica Borkh.) çeşidinden (Golden delicious, Starking ve Granny Smith) elde edilen elma posasının besin bileşimini ve in-vitro gerçek sindirilebilirliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Elma çeşitlerinin posaları, kimyasal analizlerde ölçülen parametreler bakımından önemli derecede farklı bulunmamıştır (P>0.05). Ancak, sayısal olarak, Starking posası (SPS) daha yüksek ADM %27.24, Golden delicious posası (GdPS) daha yüksek DM %95.30 ve kül %2.00 içerirken, Granny smith posası (GsPS) daha yüksek NDF değeri %29.80, ham protein %5.09 ve ADF %25.30 içermiştir. Elma posası örnekleri toplam fenolik içeriği bakımından önemli derecede farklı bulunmamışlardır (P>0.05). GsPS, SPS103 mg GAE/100g ve GdPS 75.8 mg GAE/100g göre en yüksek TPC 112.4 mg GAE/100 g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to evaluate the nutritional composition and in – vitro true digestibility of apple pomaces obtained from three apple (Malus domestica Borkh.) cultivars - Golden delicious, Starking and Granny Smith. The apple pomace samples were not significantly different in terms of the parameters measured (P>0.05) for chemical analysis and total phenolics content (TPC) except for in-vitro true digestibility. However, Starking pomace sample (SPS) had higher ADM 27.24%, Golden delicious pomace sample (GdPS) had higher DM 95.3% and Ash 2.00% values while Granny smith pomace sample (GsPS) had the higher NDF value 29.80%, CP 5.09 and ADF 25.30% respectively. GsPS have the highest TPC 112.4 mg GAE/100g compared to SPS 103 mg GAE/100g and GdPS 75.8 mg GAE/100g. SPS had higher IVTD (as fed) 92.36% and IVTD (DM) 92.23%. GsPS had significantly different (p < 0.05) NDFD from GdPS and SPS. Based on the result apple pomace can serve as an important component of ruminant ration.