Endüstri 4.0 uygulamalarındaki rtls sistemleri için enerji hasatlayıcı tasarımı ve analizi
Energy harvester design and analysis for rtls systems in industry 4.0 applications
  1. Tez No: 691681
  2. Yazar: AŞKIN TEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL YENİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, RTLS, enerji hasatlama, metamalzeme, grafen, radar kesit alanı (RCS), Industry 4.0, RTLS, energy harvesting, metamaterial, graphene, radar cross section (RCS)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada endüstri 4.0 ın gerçek zamanlı konum takibi (RTLS) sistemlerinin, endüstriyel alanlarda karşılaştığı elektromanyetik sorunların çözümlenmesi için metamalzeme yapıda grafen bazlı anten tasarımı önerilmiştir. Endüstride kullanım avantajı sağlayacak RTLS teknolojilerinin en verimli şekilde nasıl kullanılabileceğiyle ilgili çalışmalar incelenmiştir. RTLS sistemlerinin endüstriyel uygulamalarında metal etkileşimine bağlı olarak elektromanyetik sorunların çözümüne yönelik çalışma oluşturulmuştur. Çalışmada enerji hasatlama amacıyla kullanılacak, metamalzeme yapıda birim hücreler tasarlanarak simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Simülasyonlar CST Studio aracılığıyla 3-20 GHz frekans aralığında gerçekleştirilmiştir. Grafen ve gümüş bazlı enerji hasatlayıcı birim hücreler: Verimlilik, göreceli kazanç oranı, büküm sonucu oranı ve çoklu birim hücre tasarımına uyum karşılaştırmalarıdır. Verimlilik karşılaştırılmasında; grafen gümüşe göre 6,5 kat daha yüksek verimlilik değeri göstermiştir. Göreceli kazanç oranı karşılaştırmasında; grafen gümüşe göre 1,7 kat daha iyi sonuç vermiştir. Enerji hasadı birim hücre tasarımı üzerinden yürütülen çalışmada görülmüştür ki grafen bazlı simülasyonlar, gümüşe göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Grafen bazlı enerji hasatlayıcı birim hücrelerin kullanımıyla hareketli varlıkların hassas konum takipleri, metal etkileşimine bağlı elektromanyetik bozulmalara uğramadan endüstriyel alanlara entegre edilebilir olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, a metamaterial graphene-based antenna design is proposed to solve the electromagnetic problems faced by the real-time location tracking (RTLS) systems of industry 4.0 in industrial areas. Studies on how RTLS technologies can be used in the most efficient way, which will provide usage advantage in the industry, are examined. In industrial applications of RTLS systems, a study has been created to solve electromagnetic problems depending on metal interaction. In the study, unit cells in metamaterial structure to be used for energy harvesting were designed and simulations were carried out. Simulations were carried out in the frequency range of 3-20 GHz via CST Studio. Graphene and silver based energy harvesting unit cells: Efficiency, relative gain ratio, twist result ratio and compatibility with multiple unit cell design comparisons. In efficiency comparison; Graphene showed 6.5 times higher efficiency than silver. In the relative earnings ratio comparison; Graphene gave 1.7 times better results than silver. In the study carried out on the energy harvesting unit cell design, it was seen that graphene-based simulations give better results than silver. With the use of graphene-based energy harvesting unit cells, it has been observed that precise location tracking of mobile assets can be integrated into industrial areas without suffering electromagnetic disturbances due to metal interaction.