Sağlık kurumlarında risk değerlendirmesi: Bir kamu hastanesi örneği
Risk assessment in health institutions: An example of a public hospital
- Tez No: 691687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ÖZTÜRK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Hospitals, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Fine Kinney, Hastane, İş Güvenliği, İş Sağlığı, Risk Değerlendirmesi, Fine Kinney, Hospital, Occupational Safety, Occupational Health, Risk Assessment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünya genelinde hızlı nüfus artışı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların sağlık hizmetlerine olan ihtiyaçlarını artırmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamak için hizmet sunan kamu ve özel sağlık kuruluşları diğer yandan birçok risk ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu bağlamda hasta ve çalışanların bulunduğu sağlık kurumlarındaki risklerin belirlenmesi ve buna yönelik planlamaların yapılması hayati önem taşımaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği'ne göre hastaneler çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. İşyerlerindeki risklerin yönetilmesi konusu ise 6331 sayılı Kanun ile çerçevelendirilmiştir. Ancak 6331 sayılı Kanunda uygulanması gereken risk değerlendirme yöntemi açıkça belirtilmemiştir. Bu nedenle bu çalışmada kantitatif (nicel) bir yöntem olan Fine Kinney risk değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma bir kamu hastanesindeki acil servis, cerrahi servisi ve hemodiyaliz ünitesi olmak üzere üç farklı birimde gerçekleştirilmiştir. Yapılan risk değerlendirme çalışmasının sonucunda ise toplam 147 tane risk tespit edilmiştir. Bu risklerin dağılımı ise; acil servis (95), cerrahi servis (32) ve hemodiyaliz ünitesi (20) olarak belirlenmiştir. Araştırmada yer alan bazı tehlike kaynakları ve riskler aynı olup bu risklerin ana faaliyet alanları ve risk değerleri farklılık göstermektedir. Sonuç olarak bu araştırmada kullanılan Fine Kinney risk değerlendirme yönteminin sağlık kurumlarının risk değerlendirmesinde kullanabileceği bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma sağlık kurumları yöneticileri ve sağlık kurumlarında risk değerlendirme çalışmasını yürüten kişiler için bilimsel bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid population growth around the world is increasing people's need for health care with the development of technology. Public and private health organizations that provide services to meet these needs have to deal with many risks on the other hand. In this context, it is vital to identify the risks in the health institutions where patients and employees are located and to make plans for this. According to the Workplace Hazard Classes Communiqué on Occupational Health and Safety, hospitals are in a very dangerous class. The issue of managing risks in the workplace is framed by the Law No. 6331. However, the risk assessment method to be applied in law no. 6331 is not clearly stated. For this reason, Fine Kinney risk assessment method, which is a quantitative method, was used in this study. This research was carried out in three different units: emergency department, surgical ward and hemodialysis unit in a public hospital. As a result of the risk assessment study, a total of 147 risks were identified. The distribution of these risks is; emergency department (95), surgical ward (32) and hemodialysis unit (20). Some of the hazard sources and risks involved in the study are the same and the main areas of activity and risk values of these risks differ. As a result, it was determined that the Fine Kinney risk assessment method used in this research is a method that health institutions can use in risk assessment. This study is a scientific resource for managers of health institutions and people conducting risk assessment studies in health institutions.