Bursa kenti mesire yerlerinde dış mekân ahşap donatıelemanları kullanımı
The usage of outdoor wooden elements in bursa city's natural areas
  1. Tez No: 691694
  2. Yazar: DERYA İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL SAYAN ATANUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap donatı, Rekreasyon, Mesire yeri, Kent ormanı, Wooden equipment, Recreation, Recreation area, City forest
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent Ormancılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelişen teknoloji ve kentleşmenin artması ile insanlar boş zamanlarını geçirmek için sessiz, rahat, konforlu, modern piknik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri donatılara sahip olan yeşil alanları tercih etmeye başlamıştır. Artan çevre sorunlarının da etkisi ile şehirde yaşayan insanlar için doğal yaşam, yeşil alanlar ve açık hava eskisinden daha fazla talep görmüş ve önemli hale gelmiştir. Sağlık için yeşili bol olan, kalabalık olmayan yerler daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Yeşil alanlara artan talep, bu alanlarla ilgili mevzuatın gelişmesine neden olmuş ve doğal alanlarda kullanılacak materyallerin özellikleri ile ilgili çalışmaların artması ihtiyacını doğurmuştur. Bu kapsamda ahşabın hem doğal alanlara uygunluğu, hem de elde edilme kolaylığı açısından, yeşil alanlarda kullanımı giderek artan bir malzeme olduğu ve ilgili mevzuatta da kullanımının tavsiye edildiği görülmüştür. Çalışma ile Bursa ili sınırlarında bulunan ve Mesire Yerleri Yönetmeliği'nde geçen dört tip mesire yerini temsil eden alanlardaki donatılarda ahşap kullanım özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu çerçevede literatür taramalarına ek olarak, çalışma alanlarında inceleme, gözlemler yapılmış, dış ortam için kullanılan ahşap donatılar sınıflandırılmış, Türkiye'deki dış ortam için ahşap üreten firmaların malzeme seçimi, üretim ve montajda dikkat ettikleri hususlar ile ilgili görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, rekreasyon alanları donatılarında genellikle ahşap malzeme kullanıldığı tespit edilmiştir. Ekonomik olduğu için ağaç türü olarak genellikle iğne yapraklı türlerin tercih edildiği ve donatı tasarımlarının genelde birbirine benzediği görülmüştür. Ahşap malzemenin kullanım ömrünün uzatılması için montaj, koruma işlemleri ve bakım yapılmasının önemli olduğu, ekolojik dengenin devamlılığı için ağaç sarfiyatının azaltılması gerektiği, ağaç tüketimini dengelemek için ahşap malzeme özelliklerine yakın alternatif malzeme denemelerinin yapılması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology and increasing urbanization, people have started to prefer quiet, comfy, cozy and modern green fields with equipment to meet their picnic needs. With the effect of increasing environmental problems, nature life, green fields and outdoors are the center of attraction more than before for people who live in city. Increasing demand for green fields caused legislations to be developed that are related to these fields and created need to increase projects that are related with specification of materials that will be used in nature fields. In this context it shows that wood is a material that its usage increases in green fields in terms of both its suitability with nature life and easy availability and is suggested its usage in the relevant legislation. With the project, it is aimed to determine characteristics of wooden use in the areas that represent four types of recreation areas within the borders of Bursa Province and mentioned in the Recreational Places Regulation. In this context, in addition to the literature review, examinations and observations were made in the study areas, the wood reinforcements used for the outdoor environment were classified, and interviews were held on the material selection, production and assembly considerations of the companies producing wood for the outdoor environment in Turkey. In this context, it has been determined that wooden materials are generally used in the reinforcements of recreation areas. It has been observed that coniferous species are generally preferred as the tree species because they are economical, and the reinforcement designs are generally similar to each other. It has been concluded that assembly, protection processes and maintenance are important for prolonging the service life of wood material, wood consumption should be reduced for the continuity of ecological balance, and alternative materials close to wood material properties should be tried to balance wood consumption.