Şeyh Ömer Efendi Risâletü'l-Esrâr (Metin 46a-91b YK)
Şeyh Ömer Efendi Risâletü'l-Esrâr (Text 46a-91b FOL.)
- Tez No: 691844
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şeyh Ömer Efendi, Risâletü'l-Esrâr, Tasavvuf, Şeyh Ömer Efendi, Risâletü'l-Esrâr, Sufism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Şeyh Ömer Efendi'nin Risâletü'l-Esrâr adlı eserinin 46a-91b varakları incelenmiştir. Tezimizin hazırlanma amacı, Risâletü'l-Esrâr'ın çeviri yazı ile aktarımını yaparak daha önce üzerinde hiçbir çalışma yapılmayan bu eseri insanların dikkatlerine sunmaktır. Çalışmamızı; giriş, metin ve tıpkıbasım olmak üzere üç bölüm halinde hazırladık. Giriş bölümünde“Risâletü'l-Esrâr Tarzında Yazılmış Eserlere Genel Bir Bakış”başlığı altında risalenin ne olduğu, tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiş, tasavvufi bir risale olan Risâletü'l-Esrâr tarzında yazılmış eserler incelenmiştir. Yine giriş bölümünde“Risâletü'l-Esrâr'ın İçeriği”başlığında fasılların özeti verilmiştir. Metin bölümünde; öncelikle dil ve imlada nasıl bir yol izlediğimiz“Dil ve İmlada İzlenilen Yol”başlığında açıklanmış, daha sonra metin verilmiş, son olarak da derkenarlar metne dâhil edilmeyerek ayrı bir başlık altında yer almıştır. Tezimizin üçüncü bölümünü de“tıpkıbasım”oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 46a-91b leaflets of Şeyh Ömer Efendi'nin Risâletü'l-Esrâr were examined. Our thesis aims to present this work, which has not been studied before, to the attention of people by transferring it with the translation of Risâletü'l-Esrâr. We prepared our work in three parts: introduction, text and printing. In the introduction section;“An Overview Of Works Written In The Style Of Risâletü'l-Esrâr”under the title of what the treatise is, information about its historical development was given, works written in the style of Risaletü'l-cannabis, which is a Sufi treatise, were examined. Again in the introduction section“The Content Of Risâletü'l-Esrâr”a summary of the chapters is given in the title. In the text section; first of all, how we follow the path in language and spelling“The path followed in language and spelling”it was explained in its title, then given the text, and finally darkens were included under a separate title, not included in the text. He also created the third part of our dissertation.