Farklı sulama düzeylerinin yüksek verimli mısır çeşitlerinde bazı gelişim parametrelerine etkisi
The effect of different irrigation levels on some growth parameters in high-yielding corn varieties
  1. Tez No: 692118
  2. Yazar: MERTAY DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALKHAN SARIYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıtlı Sulama, Sulama, Mısır, Verim, Deficit irrigation, irrigation, corn, yield
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çukurova bölgesinde verim kapasitesi yüksek P2088 ve P1921 hibrit mısır çeşitlerinin kısıtlı sulama koşullarında bazı bitki gelişim parametrelerinin değişimi araştırılmıştır. Çalışma saksı denemesi olarak sera koşullarında kurulmuştur. Denemede I100 tarla kapasitesinde sulama, I75 tarla kapasitesinin %75'i ve I50 tarla kapasitesinin %50'si olmak üzere üç farklı sulama düzeyi uygulanmıştır. 55 gün süren denemede tüm saksılara 42 gün süren sulama uygulaması yapılmıştır. 43. gün tüm bitkiler hasat edilmiştir. Sulama uygulamaları sonucunda istatiksel olarak önemli veriler elde edilmiştir. İki hibrit mısır çeşidinde istatiksel olarak I100 uygulaması bitki boyunu ve bitkinin gövde ve köküne ait kuru madde verimini önemli şekilde arttırmıştır. I75 ve I50 uygulamalarında ise I100 uygulamasına kıyasla daha düşük bitki boyu ve gövde ve köke ait kuru madde verimi elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre yarayışlı su miktarı arttıkça mısır bitkisinin boyu ve bitki kuru madde veriminin arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The variation of some plant growth parameters was investigated under limited irrigation conditions of P2088 and P1921 hybrid corn varieties with high yield capacity in Çukurova region. The study was established in greenhouse conditions as a pot experiment. In the experiment, three different irrigation levels were applied as irrigation at field capacity (I100), 75% of field capacity (I75) and 50% of field capacity (I50). In the 55-day trial, 42-day irrigation was applied to all pots. On the 43rd day, all plants were harvested. As a result of irrigation treatments, statistically significant data were obtained. Statistically, I100 treatment increased the plant height and dry matter yield of the stem and root of plant in two hybrid corn varieties. On the other hand, lower plant height and dry matter yield of stem and root were obtained in I75 and I50 treatments compared to I100 treatment. According to the results obtained from the study, it was determined that as the amount of available water increased, the height of corn plants and the plant dry matter yield increased.