Ğâde es-Semmân ve 'Aynâke Kaderî (Gözlerin Kaderimdir) adlı öykü mecmuasından seçkiler
Ghadah al-Samman and the anthology from her story journal called Aynake Kaderi (Your Eyes Are My Destiny)
- Tez No: 692126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Suriye Tarihi, Arap Edebiyatı, Modern Suriye Edebiyatı, Ğâde es-Semmân, Aynâke Kaderî, Syrian History, Arabian Literature, Modern Syrian Literature, Ghadah Al-Samman, Aynake Kaderi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Köklü bir edebiyat geleneğine sahip olan Arap edebiyatında modern döneme gelene kadar, kadın edebiyatçılar bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olmuştur. Bu çalışmaya“Modern dönemde Suriye'de eşitlik ve özgürlük idealleri peşinde koşan kadın yazarlar neler yapmıştır?”sorusuna cevap arayarak başlanmıştır. Yine Suriyeli yazarlar içinde erken yaşta öykü yazmaya başlayan, şiirsel üslubuyla dikkatleri üzerine çeken, toplumun sinir uçlarına dokunan, kalıpları yıkan, özgürlük, kadın hakları ve insan hakları bağlamındaki eleştirilerini; öyküleriyle, romanlarıyla, yazılarıyla dile getiren öykü ve roman yazarı Ğâde es-Semmân'ın edebî yaratıcılığı ve bakış açısının yanı sıra 'Aynâke Kaderî adlı öykü mecmuası incelenmiştir. Bu eserde toplumun kültürel ve otoriter baskısı altında yaşayan insanların, duygu dışavurumlarının anlatıldığı öyküler yer almaktadır. Bu dışavurumlar, yazarın 'sevgi ve özgürlük kanatlarıyla uçacak bir kadın inşa etmek' fikrine hizmet için kullanılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Suriye'nin siyasi, sosyal ve kültürel tarihi, Arap öykücülüğü ve Suriye öykücülüğü kısaca özetlenmiştir. Birinci bölümde Ğâde es-Semmân'nın hayatı, edebî kişiliği, üslubu ve eserleri hakkında bilgi verilmeye; ikinci bölümde ise 'Aynâke Kaderî mecmuasındaki bazı öyküler teknik açıdan incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Woman writers can be counted on the fingers of one hand until modern times in Arabian literature which has a rooted literature traditions, This work has begun for the purpose of finding an answer to the question“What the woman writers are doing who are running after the ideals of equality and freedom in Syria, in modern times?”. The literary creativity and the point of view of a Syrian novelist and story writer Ghadah Al-Samman, who has started wiriting stories at an early ages, who takes attentions with her poetic wording, who touches the society's nerve endings and breaks taboos, who utters her criticisms about freedom, woman and human rights via her stories, writings and novels, is evaluated. Also her story in a journal Aynake Kaderi (Your Eyes Are My Destiny) is studied in this work. In the work, there are stories about the people who are living under the culture and authoritative pressure of society and also stories about these peoples' manifestations. These manifestations are used for the purpose of the writer's constructing a woman flying with the wings of love and freedom. The study consists of two parts. In the introduction part, the political, social and cultural history of Syria is analyzed. Besides, Arabian and Syrian storytelling is summarized shortly. In the first part, the information about Ghadah Al-Samman's life, literary identity, wording and works are tried to be given. In the second part, some of the stories in Aynake Kaderi (Your Eyes Are My Destiny) are studied for technical purpose.