Gâde es-Semmân'ın 'Zemenu'l Hubbi'l-Âhar' adlı eserinde harf-i cerlerin semantik açıdan incelenmesi
Semantic investigation of prepositions in the work of Syrian Arab writer Gâde es-Semmân, titled 'Zemenu'l-Hubbi'l Âhar'
- Tez No: 631987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ADALAR SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, dilbilim, anlambilim, harf-i cer, çeviribilim, Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar, Gâde es-Semmân, Language, linguistics, semantics, prepositions, translation studies, Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar, Gâde es-Semmân
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın konusunu Suriyeli Arap yazar Gâde es-Semmân'ın“Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar”(Başka Aşk Zamanı) adlı eserinde yer alan harf-i cerlerin; dilbilimin önemli bir alt dalı olan anlambilim diğer adıyla semantik açısından incelenmesi ve buna dayalı olarak bu eserde yer alan harf-i cerli öbek ve cümlelerin Arapçadan Türkçeye aktarımı oluşturmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde, dil, dilbilim ve anlambilim kavramları konu edilmiş ve Arap dilinde anlambilimin önemine değinilmiştir. Birinci bölümde, Arap dilinde harf-i cerler konusu anlatılmış ve örneklendirilmiştir. İkinci bölümde, Suriyeli yazar Gâde es-Semmân'ın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri konu edilmiştir. Üçüncü bölümde“Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar”(Başka Aşk Zamanı) adlı eserde yer alan harf-i cerlerin Arapçadan Türkçeye aktarımı verilmiş ve bu harf-i cerler semantik açıdan ve semantiğin bir alt konusu olan tematik roller açısından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise genel olarak ulaşılan tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine the prepositions in the work of Syrian Arab writer Gâde es-Semman titled“Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar”(Time for Another Love) in terms of semantics, which is an important subfield of linguistics, and based on this, to examine the transfer of the prepositional phrases and sentences in the work from Arabic to Turkish. In the introduction part of the study, the concepts of language, linguistics and semantics were discussed, and the importance of semantics in Arabic language was mentioned. In the first chapter, the prepositions in Arabic language was discussed and exemplified. In the second chapter, the life, literary personality and works of Syrian writer Gâde es-Semman were discussed. In the third chapter, the transfer of prepositions in“Zemenu'l-Hubbi'l-Âhar”(Time for Another Love) from Arabic to Turkish was mentioned and these prepositions were examined in terms of semantics and thematic roles, which is a sub-branch of semantics. In the conclusion part, the findings reached in general were included.