Kurumsal sosyal sorumluluk uygulaması olarak 'feminist' reklamcılığın (femvertising) postfeminizm ve meta feminizmi bağlamında incelenmesi ve kadın tüketiciler üzerindeki etkisi
An analysis of 'feminist' advertising (femvertising) as a corporate social responsibility practice in the context of postfeminism and commodity feminism and its effects on female consumers
  1. Tez No: 692142
  2. Yazar: GÖKSU KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE İZDEŞ TERKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Advertising, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: femvertising, postfeminizm, meta feminizmi, kurumsal sosyal sorumluluk, nitel yöntem, göstergebilimsel analiz, femvertising, postfeminism, commodity feminism, corporate social responsibility, qualitative method, semiotic analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çalışmanın kuramsal çerçevesini kurumsal sosyal sorumluluk uygulaması (KSS) olarak postfeminizm ile meta feminizmi bağlamında incelenen femvertising oluşturmaktadır. KSS uygulamalarında paydaşların etkisini çok boyutlu olarak açıklayabilmek için işgücü piyasasında kadınların durumuna dair bir arka plan tartışması yürütülmüştür. Çalışmanın temel soruları ise femvertising'in kadınları güçlendirme misyonunun femvertising örneklerinde nasıl yer aldığı ve bu misyonun femvertising'in hedef kitlesi olan tüketicilerde nasıl karşılık bulduğudur. İlk temel soruya yanıt verebilmek için öncelikle amaca uygun örnekleme tekniği ile seçilen altı femvertising örneğine Saussure'ün yapısalcı göstergebilimsel yaklaşımı ve Barthes'ın düzanlam, yananlam, söylem ve mit kavramlarından yararlanılarak göstergebilimsel analiz uygulanmıştır. Bu analize göre femvertising'teki kadın temsilleri, çeşitlilik açısından sınırlı kalmaktadır. İncelenen reklamlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sistemsel bir sorun olarak görmemektedir ve eskisi kadar popüler olmayan cinsiyetçi söylemleri eleştirmeye çalışırken yeniden üretmektedir. İkinci temel soruya yanıt vermek için nitel yöntem feminist bir perspektifle kullanılmıştır. Amaca uygun ve kartopu örnekleme tekniğiyle seçilen 19 katılımcıyla yapılan derinlemesine görüşmeden elde edilen bulgular, betimsel ve sistematik analiz kullanılarak yorumlanmıştır. Katılımcılar, femvertising'in toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceğini ancak geliştirilmesi gereken yönleri de olduğunu düşünmektedir. Katılımcıların femvertising'e kıyasla inandıkları diğer değerler doğrultusunda tüketim yaptığı tespit edilmiştir. Bu çalışmayla kısıtlı sayıda çalışmanın bulunduğu femvertising konusuna feminist bir perspektiften katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The theoretical framework of this study consists of femvertising as a corporate social responsibility (CSR) practice in the context of postfeminism and commodity feminism. A background discussion on the status of women in the labor market is held to explain the effect of shareholders in CSR practices thoroughly. The main research questions are how femvertising's mission of empowering women performs in femvertising examples and how this mission has an effect on the target consumers of femvertising. Six femvertising campaigns are chosen with purposive sampling. Structural semiotic analysis by Saussure is employed along with Barthes' concepts of denotation, connotation, discourse, and myth. As a result of semiotic analysis, it is concluded that the representations of women in femvertising are limited in terms of diversity. The analyzed advertisements do not deem gender inequality a systematic problem. Another prominent conclusion is that they revive sexist discourses that are not as popular as before while endeavoring to criticize them. Qualitative method is used from a feminist perspective to assess femvertising's effects on target consumers. The data obtained through in-depth interviews with 19 participants that are chosen by purposive and snowball sampling are analyzed with descriptive and systematic analysis. One of the most notable findings is that participants think femvertising can contribute to gender equality even though it still has certain aspects to improve. It has been concluded that participants tend to consume based on their other beliefs and values rather than being affected by femvertising. It has been aimed to contribute from a feminist perspective to the topic of femvertising on which there are limited studies.