Vergi kayıp ve kaçakçılığının önlenmesinde muhasebe meslek mensuplarının rolü: Mersin ilinde bir uygulama
The role of professional accountants in preventing loss and evasion of tax: An investigation in Mersin province
  1. Tez No: 692159
  2. Yazar: MERVE ÇETENAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, vergi kayıp ve kaçağı, muhasebe, muhasebe mesleği, muhasebe meslek mensubu, Tax, tax loss and evasion, accounting, accounting profession, professional accountant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünyadaki tüm ülkelerin ortak sorunu olan vergi kayıp ve kaçağı, Türkiye ekonomisi için de önemli sorunlardan biridir. Vergi, ülkelerin en önemli gelir kaynağıdır. Türkiye'de vergi gelirlerinin büyük bir kısmı dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Bu durum vergi kayıp ve kaçağının yüksek oranlarda seyretmesine neden olmaktadır. Dünyadaki tüm ekonomiler için olumsuzluk teşkil eden bu durum karşısında ülkeler, vergi kayıp ve kaçakları ile mücadele etmek ve tedbirler almak zorunda kalmışlardır. Boyutları giderek artan kayıt dışı ekonomi, bugün bütün dünyada önemli bir sorun haline gelmiş bulunmakta, özellikle gelişmekte olan ülkelerde etkisini çok daha fazla hissettirmektedir. Devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerin finansmanının ucuz bir kaynak olarak nitelendirilen vergi gelirleriyle karşılanması arzulanan bir durumdur. Beyan esasına dayalı vergileme anlayışında mükellef beyanının gerçekleri yansıtabilmesi, etkin bir vergi denetiminin yanında, kaliteli muhasebe hizmet sunumunu da gerekli kılmaktadır. Muhasebe mesleği açısından bu gereklilik, meslek mensuplarının vergi mükellefi ile vergi idaresi arasında köprü görevi görmesi fikrinden ileri gelmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeledeki rolünü ortaya koymak için yapılan bu araştırmada, meslek mensupları ile vergi kayıp kaçağının önlenmesi arasındaki ilişkiye dair sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax loss and tax evasion, which is a common problem of all countries in the world, is also one of the important problems for Turkish economy. Taxes are the most important source of income for countries. A large part of tax revenues in Turkey are obtained from indirect taxes. This situation causes high rates of tax loss and evasion. In the face of this situation, which is unfavorable for all economies in the world, countries have had to struggle with tax losses and evasion and take measures. The informal economy, which is increasing in size, has become an important problem all over the world today, and its impact is felt much more especially in developing countries. It is desirable that the goods and services provided by the state are financed with tax revenues, which is considered a cheap source. In the taxation approach based on declaration, the fact that the taxpayer's declaration reflects the facts necessitates an effective tax audit as well as providing quality accounting services. In terms of the accounting profession, this requirement stems from the idea that the members of the profession act as a bridge between the taxpayer and the tax administration. In this research, which was conducted to reveal the role of professional accountants in the fight against tax loss and evasion, the results of the relationship between professional accountants and the prevention of tax loss evasion are given.