Kâr payı dağıtım politikalarını belirleyen firmaya özgü faktörler: BRICS-T ülkeleri üzerine bir uygulama
A comparative analysis of internal and macroeconomic factors that determine the payout policies
- Tez No: 692158
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kâr Payı Dağıtım Politikası, BRICS-T, Panel Veri Analizi, Payout Policy, BRICS-T, Panel Data Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2008-2018 dönemi için BRICS-T ülkelerinde faaliyet gösteren firmaların, kâr payı dağıtım politikalarını etkileyen faktörleri analiz etmektir. Buradan hareketle oluşturulan model Driscoll-Kraay panel veri tahmincisi ile tahmin edilmiştir. Ekonometrik modelde kullanılan bağımlı değişken kâr payı dağıtım oranıdır. Modelin bağımsız değişkenleri ise firmaların borç ödeme gerekliliği, büyüme fırsatları, riski, büyüklüğü, karlılığı ve likiditesi olarak belirlenmiştir. Modelden elde edilen bulgulara göre Brezilya'da kâr payı kararlarını etkileyen unsurlar borç ödeme gerekliliği, büyüme fırsatları, firma riski, firma büyüklüğü ve karlılığı; Rusya'da firma riski, büyüme fırsatları ve firma karlılığı; Hindistan'da firma riski, büyüme fırsatları, firma karlılığı ve likiditesi; Çin için büyüme fırsatları, firma riski, firma büyüklüğü, firma karlılığı ve firma likiditesi; Güney Afrika için borç ödeme gerekliliği, firma riski, firma büyüklüğü, firma karlılığı; Türkiye'de ise borç ödeme gerekliliği, büyüme fırsatları firma riski ve karlılığı kâr payı kararlarını etkileyen unsurlardır. BRICS-T ülkelerinde uygulanan analiz sonucunda bu ülkelerdeki firmaların kâr payı politikalarını etkileyen ortak faktörlerin firma karlılığı ve firma riski olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the factors affecting the payout policies of the companies in BRICS-T for the period 2008-2018. Thus, the model created was estimated via the Driscoll-Kraay panel data estimator. Dividend payout ratio is the dependent variable used in the econometric model. The independent variables of the model were determined as the debt, growth opportunities, risk, size, profitability and liquidity of the companies. The findings show that, the factors affecting the payout decisions in Brazil are debt, growth opportunities, firm risk, firm size and profitability; firm risk, growth opportunities and firm profitability in Russia; firm risk, growth opportunities, firm profitability and liquidity in India; growth opportunities, firm risk, firm size, firm profitability and firm liquidity in China; debt, firm risk, firm size, firm profitability in South Africa and debt, growth opportunities, firm risk and profitability in Turkey. As a result of the analysis, it has been observed that the common factors affecting the dividend policies of the companies in these countries are firm profitability and firm risk.