Dijital yayıncılık ile dönüşen izleyici pratikleri
The transformation of audience practices due to digitalization
- Tez No: 692170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN MAHMUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Binge-watching (Aşırı izleme), FoMO (gelişmeleri kaçırma korkusu), VOD (Video on demand), İzleyici Araştırmaları
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Medya alanında teknolojinin her dönemde getirdiği kendine has değişiklikler ve dönüşümler vardır. Bu dönüşümler hem içeriğin taşıyıcısı medya ortamında hem de içeriğin ulaştığı yerde yani izleyici/kullanıcı üzerinde de görülmektedir.“Dijital Yayıncılık ile Dönüşen İzleyici Pratikleri”başlıklı bu tezin amacı teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin dönüştürdüğü izleyiciyi tanımlayabilmektir. Frankfurt Okulu'nun eleştirel biçimde anadamarını oluşturduğu izleyici çalışmalarında bugün yeni açılımlar yapmak gerekmektedir. Çünkü teknoloji günümüzde izleyiciyi televizyona bağlı olmaktan çıkarmış, zaman ve mekan kısıtlamalarını da ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmada VOD teknolojisi ile birlikte ortaya çıkan yeni bir izleme pratiği olan“binge-watching”(aşırı izleme) pratiği üzerinden izleme alışkanlıklarının dönüşümü incelenecektir.“FoMO”adı verilen gelişmeleri kaçırma korkusunun izleme alışkanlıklarını nasıl dönüştürdüğü ve bu dönüşümün aşırı izlemeye yaptığı etki araştırmanın konusunu oluşturur. Araştırma iki hipotez üzerine temellendirilmiştir: H1: VOD (Video on demand) platformlarıyla beraber izleyici aşırı izleme yapmaktadır. H2: (Binge-watching)“Aşırı izleme”olmasının nedenlerinden biri de psikososyal motivasyonlardan FoMO'nun ortaya çıkmasıdır. Bu kapsamda, araştırmanın soruları şu şekilde belirlenmiştir: (1) VOD, izleyiciyi ve izleme pratiklerini nasıl bir dönüşüme uğratmıştır? (2) Aşırı izleme pratiği“binge-watching”in teknolojik, sosyal ve psikolojik etkenleri nelerdir? (3) Geleneksel izleyici ve VOD kullanıcıları arasındaki izleme pratiği farkları nelerdir? Tezin ilk bölümünde geleneksel televizyon yayıncılığı ele alınmıştır. Geleneksel televizyon yayıncılığı ve geleneksel televizyon yayıncılığı dönemindeki izleyici araştırmaları birinci bölümün konusunu oluşturur. Bu bölümde öncelikli olarak geleneksel televizyon yayıncılığının özellikleri tanımlanmış ve bu özellikler çerçevesinde izleyicinin özelliklerine ulaşmak hedeflenmiştir. Bu dönemdeki teknolojinin imkanları ve sınırlılıkları dahilinde izleyicinin nasıl konumlandırıldığını görmek mümkün olmuştur. İzleyiciye anlamlandırma, yorumlama, reddetme ve direnme gibi işlevler yükleyen İngiliz Kültürel Çalışmalar ve öncesinde izleyiciyi pasif olarak kabul eden yaklaşımlar, geleneksel televizyon teknolojisi üzerinden yapılan izleyici tanımlamaları ile birlikte analiz edilerek izleyicinin özelliklerine ulaşılmıştır. Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme sonucunda, hem medya ortamında hem de izleyicide ortaya çıkan dönüşümü daha iyi anlayabilmek amacıyla, tezin ikinci bölümünde; internet tabanlı televizyon yayıncılığı teknoloji bağlamında ele alınmış, yeni medyanın yayıncılık özellikleri üzerinden izleyicinin kullanıcıya dönüşümü açıklanmaya çalışılmıştır. İnternet, yayıncılık anlayışını bir daha geri dönülmeyecek biçimde değiştirmiştir. Bu bölümde, internetin yayıncılığa girişi ve ilerleyişi sırasıyla; Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 şeklinde ele alınmış ve internetin izleyici/kullanıcıya sağladığı imkanlar sırasıyla incelenmiştir. Bu noktada, dijitalleşme ile birlikte dönüşüm geçiren medyanın ana eksenine yerleşen bir kavram olarak karşımıza“yöndeşme”(convergence) kavramı çıkar. Medyada yöndeşmenin teknoloji bağlamında ele alınması, Web 2.0 bağlamında ele alınması olarak da değerlendirilebilir. Çünkü bu dönem kullanıcı türevli içeriğin ortaya çıktığı dönemdir ve Web 3.0'daki kişiselleştirme imkanının da temelini oluşturur. İzleyicilerin içerikleri tüketmenin yanı sıra düzenleme, paylaşma, kişiselleştirme, oylama imkanlarına da sahip olması, onları sadece birer tüketici olmanın ötesine geçirmiş, üretim sürecinin de bir parçası haline getirmiştir. Böylelikle izleyicideki dönüşümün, aynı zamanda yeni teknolojilerin kullanımı ile birlikte medya üretim ve tüketim pratiklerini de dönüştürdüğü görülür. Medya içeriklerini tüketenlerin aynı zamanda bu içeriklerin üreticisi olmaları“tüketici-üretici-kullanıcı”kavramları arasında da bir yakınlaşmaya yol açmıştır. İzleyicilerin hareket alanının artmasının altında yatan temel teknoloji olduğu için bu bölümde; zaman ve mekan kısıtlılıklarını ortadan kaldıran, izleyici/kullanıcıların istediği zaman ve mekanda dizileri izlemesini salayan VOD (video on demand: talebe bağlı televizyon) platformları ele alınmıştır. VOD platformları ikinci bölüm dahilinde kullanımlarına göre sınıflandırılmış, Türkiye'deki VOD platformları set-top-box ve internet tabanlılar olarak ikiye ayrılarak incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, yukarıda bahsedilen kuramsal çerçeve dahilinde medya tüketim pratiklerindeki dönüşüm ele alınmıştır. Çalışmaya özgünlüğünü katan yeni medya tüketim pratiği“binge-watching”(aşırı izleme) ve bu tüketim pratiğinin psiko-sosyal motivasyonlarından biri olduğunu düşünülen“FoMO”(fear of missing out: gelişmeleri kaçırma korkusu) kavramları incelenmiştir.“Binge-watching”pratiğini tanımlamak amacıyla, pratiğin teknolojik, sosyal ve psikolojik boyutları ele alınmıştır.“Binge-watching”in sosyal ve psikolojik boyutlarını incelerken,“bingewatching”i Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı bağlamında ele alan araştırmalardan yararlanılmıştır. Sonuç olarak; FoMO'nun sosyal ve psikolojik boyutlar başlıkları altında aşırı izlemeye sebep olan psiko-sosyal bir motivasyon olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Tezin dördüncü ve son bölümünde, araştırma konusu dahilinde araştırma sorularına yanıt aramak ve çalışma öncesinde belirlenen hipotezleri sınamak amacıyla yürütülen saha araştırmasına yer verilmiştir. Araştırmanın kapsamı, amacı, örneklem seçimi, yöntemi, varsayım ve sınırlılıkları ele alınmış, elde edilen bulgular üzerinden ulaşılan sonuçlar üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak derinlemesine görüşme ve karşılaştırmalı analiz kullanılmıştır. Araştırmada öncelikli olarak, izleme pratiklerinin dönüşümünü incelemek amaçlanmıştır. Bu nedenle görüşmeciler; dijital yerliler (digital natives), dijital göçmenler (digital immigrants) ve dijital göçebeler (digital settlers) arasından seçilmiştir. Örneklemin 18- 65 arasındaki izleyici/ kullanıcı grubu olarak belirlenmesi geleneksel TV izleyiciliği ile VOD platformunu kullananlar arasında karşılaştırmalı bir analiz yapmaya olanak sağlamıştır. Kartopu yöntemiyle ulaşılan görüşmeci grubu, yaş kriteri uygun olan, internete erişebilen ve sağlıklı seçim yapabilen izleyicilerden oluşturulmuştur. Bu doğrultuda örneklem gruplarına yöneltilen sorular; görüşmecilerin yaşlarına göre farklılık göstereceği düşünülen ve farklı VOD kullanımlarıyla birlikte dönüşen izleme pratikleri ile kullanım alışkanlıklarını açıklamak, yine yaşa göre farklılık göstereceği düşünülen“binge-watching”pratiğinin görüşmeciler için ne ifade ettiğini ve nasıl bir deneyim olduğunu anlamak ve bu pratiğe yol açan psiko-sosyal motivasyonlar ve doyumları ele alarak“binge-watching”in FoMO ile arasındaki bağı bulabilmek amacıyla seçilmiştir. Sorular kişisel sorular ve izleme alışkanlıklarına yönelik sorular olarak iki ayrı başlıkta toplanmıştır. Araştırma kapsamında, araştırma sorularından ilki olan:“VOD, izleyiciyi ve izleme pratiklerini nasıl bir dönüşüme uğratmıştır?”sorusuna yanıt aranmış ve görülmüştür ki, izleyici ve kullanıcı konumlarının iç içe geçtiği VOD teknolojisi ile, izleyici dönüşürken izleme pratiği de dönüşmüş, yeni bir izleme pratiği olan“bingewatching”ortaya çıkmıştır. Bu pratik, VOD'ların ortaya çıkmasından itibaren onları kullanmaya başlayan dijital yerliler ve analog dünyada doğsalar da dijital kültürle şekillendikleri için VOD'lara adapte olabilen dijital göçmenler için daha yaygın bir pratiktir. Fakat analog dünyada doğup yetişseler de dijital dünyaya uyum sağlamaya çalışan dijital göçebelerin de bu pratikten haberdar oldukları ve uyguladıkları görülmüştür. Araştırma dahilinde, aşırı izleme pratiğinin teknolojik, sosyal ve psikolojik etkenleri olduğu kabul edilerek araştırma sorularının ikincisi:“Aşırı izlemenin teknolojik, psikolojik ve sosyal etkenleri nelerdir?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada aşırı izleme pratiğinin teknolojik etkenlerini, cihaz ve platform üzerinden açıklamak mümkün olmuştur. Araştırma kapsamında cevap aranan ikinci araştırma sorusu dahilinde,“bingewatching”in sosyal ve psikolojik etkenleri de araştırılmıştır ve karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Psikolojik ve sosyal motivasyonlar üzerine düşünmek araştırmanın ikinci hipotezi olan:“Aşırı izlemenin psiko-sosyal motivasyonlarından biri de FoMO'nun ortaya çıkmasıdır”hipotezinin sınanmasını sağlamıştır. Ortaya çıkan bulgular sonucunda bu hipotez doğrulanmıştır. Devamında ise, FoMO'nun ortaya çıktığı durumlar saptanmaya çalışılmış ve spoiler, partner ile izleme, aksiyete, merak gibi durumlar üzerinden izleme pratiklerindeki farklılıklar incelenmiştir. Böylelikle FoMO ile“binge-watching”arasındaki bağı örneklem grupları özelinde yorumlamak da mümkün olmuştur. FoMO'nun toplumsal katılım ve bütünleşme motivasyonuyla aşırı izleme yapan kişilerde belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır. Başkalarının yaptıklarıyla sürekli bağlantı halinde olma fikri üzerine temellenen FoMO'nun bu noktada en çok dijital yerliler ve dijital göçmenlerde ortaya çıktığı görülmüştür. Gelişmeleri kaçırmaktan korkan kullanıcıların aşırı izlemeye dair motivasyonları ve doyumlarını, FoMO bağlamında incelemek çalışmanın özgün değerini oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında medya ortamındaki, izleyicideki ve izleme pratiklerindeki dönüşüm ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the field of media, there are unique changes and transformations brought about by technology at every stage. These transformations are seen both in the media carrying the content and, in the place, where the content reaches, namely the audience/user. This thesis titled“The Transformation of Audience Practices Due to Digitalization”aims to define the audience's transformation due to technological developments and digitalization. It is necessary to make new expansions in the audience studies, of which the Frankfurt School has critically formed its main core. Nowadays, technology has removed the restrictions on the audience from being connected to television and has removed the restrictions of time and space. In this research, the transformation of viewing practices will be examined through the“bingewatching”practice which is a new viewing practice which has emerged with VOD technologies. How the fear of missing out called“FoMO”affects this transformation on over-viewing is the subject of this research. The research is based on two hypotheses: H1: Along with VOD (Video on demand) platforms, viewers binge-watch. H2: One of the reasons for“binge-watching”is the emergence of FoMO from psychosocial motivations. In this context, the research questions were determined as follows: (1) How has VOD transformed the audience and viewing practices? (2) What are the technological, social, and psychological factors of“bingewatching”? (3) What are the differences in viewing practices between traditional viewers and VOD users? In the first part of the thesis, traditional television is discussed. Traditional television and audience research in the traditional television area are the subjects of the first part. In this section, the characteristics of traditional television are defined, and it is aimed to reach the characteristics of the audience within the framework of these features. It was possible to see how the audience was positioned within the possibilities and limitations of the technology in this period. Audience characteristics are examined in more detail within the title of audience studies. It has been possible to define the audience by comparing the British Cultural Studies' approach, which imposes functions such as meaning, interpretation, rejection and resistance on the audience, and the approaches that previously considered the audience passive and combining with the audience definitions made through traditional television technology. In the second part of the thesis, the Internet effect on television is discussed in the context of technology, and the transformation of the audience into the user is tried to be explained through the broadcasting features of the new media. The Internet has irreversibly changed the media. In this section, the Internet's introduction to media and its progress respectively analysed in Web 1.0, Web 2.0, and Web 3.0 context, then the newness that the Internet brings to the audience/user are examined respectively. At this point, the concept of“convergence”emerges as a concept that has settled on the main axis of the media, which has transformed with digitalization. Considering convergence in the media in the context of technology can also be evaluated as considering it in the context of Web 2.0 because this is the period when user-generated content emerges and forms the basis of personalization concept in Web 3.0. The fact that the audience/user can edit, share, personalize and vote in addition to consuming the content has made them more than just consumers and a part of the production process. Thus, we conclude that the transformation in the audience also transforms media production and consumption practices with the use of new technologies. Those who consume media content are also producers of these contents, leading to a convergence between the concepts of“consumer-producer-user”. Technology is the main reason for the active audience concept. Therefore, in this section, VOD (video on demand) platforms, which remove time and space constraints and allow audience/users to watch series whenever and wherever they want, are discussed. VOD platforms are classified according to their use in the second section, VOD platforms in Turkey have been examined by dividing them into two, as set-top-box and internetbased. In the third part of the thesis, the transformation in media consumption practices is discussed within the above-mentioned theoretical framework. The new media consumption practice“binge-watching”, which adds its originality to the study, and the concepts of“FoMO”(fear of missing out), which is thought to be one of the psychosocial motivations of this consumption practice, are examined. In order to define the practice of“binge-watching”, the technological, social, and psychological factors of the practice are discussed. While examining the social and psychological factors of“binge-watching”, Uses and Gratifications Theory has been used and FoMO has emerged as a psychosocial motivation that causes“binge-watching”. In the fourth and last part of the thesis, the field research is carried out in order to seek answers to the research questions within the scope of the research and to test the hypotheses determined beforehand. The scope, purpose, sample selection, method, assumptions, and limitations of the research were discussed, and a general evaluation was made on the results obtained through the findings. In-depth interviews and comparative analysis were used as research methodology. The research is primarily aimed to examine the transformation of viewing practices. Therefore, the interviewees; were selected from among digital natives, digital immigrants, and digital settlers. Determining the sample as the audience/user group between 18-65 allowed a comparative analysis between traditional TV audiences and those using the VOD platforms. The interviewee group, reached by the snowball method, was formed from the audience who were suitable for age criteria, had access to the Internet, and were able to make healthy choices. In this direction, the questions were directed to the sample groups; to explain the viewing practices and usage habits that are thought to differ according to the age of the interviewees and transform with different VOD uses, to understand what the“binge-watching”practice, which is thought to differ according to age, and what kind of experience it is for the interviewers, and to understand the psycho-social motivations that lead to this practice. They were chosen to find the relation between“binge-watching”and FoMO by addressing uses and gratifications. The questions were grouped under two separate headings as personal questions and questions about viewing practices. Within the scope of the research, the first research question is:“How has VOD transformed the audience and viewing practices?”. The answer to the question was sought and it was seen that with the VOD technology, in which the audience and user are intertwined, the viewing practice has been transformed as the audience transforms, and a new viewing practice,“binge-watching”has emerged. This practice is more common for digital natives who have started using VODs since their invention, and digital immigrants who, although born in the analogue world, can adapt to VODs because they were shaped by digital culture. However, even though they were born and raised in the analogue world, it has been observed that digital settlers who try to adapt to the digital world are also aware of this practice and binge-watch. Within the scope of the research, it is accepted that the“binge-watching”practice has technological, social, and psychological factors, and the second of the research questions is determined as:“What are the technological, psychological, and social factors of binge-watching?”. The answer to the question has been sought and it was seen that the technological factors of“binge-watching”emerge through the device and platform. Within the scope of the second research question, the social and psychological factors of“binge-watching”were also tried to be found and examined comparatively. Thinking about psychological and social motivations is the second hypothesis of the research:“One of the psycho-social motivations of ”binge-watching“ is the emergence of FoMO”enabled the hypothesis to be tested. As a result of the findings, this hypothesis was confirmed. Afterward, the situations in which FoMO occurs were tried to be determined and the differences in viewing practices were examined through situations such as spoilers, watching with a partner, anxiety and curiosity. Thus, it was possible to interpret the relation between FoMO and“binge-watching”in terms of sample groups. It was concluded that FoMO is determinant in people who binge-watch with the motivation of social participation and integration. FoMO, which is based on the idea of being in constant contact with what others are doing, has been seen to emerge mostly in digital natives and digital immigrants at this point. It is the original value of the study to examine the uses and gratifications of“binge-watching”, through the users who are afraid of missing out, in the context of FoMO. Within the scope of the study, the transformation in the media, audience, and viewing practices have been revealed.