Gençlik merkezi müdürlerinin liderlik tarzları ile gençlik liderlerinin iş tatminleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the leadership styles of youth center managers and job satisfaction of youth leaders
  1. Tez No: 692263
  2. Yazar: ADEM ÖZGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ENES IŞIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, ĠĢ Tatmini, Gençlik Merkezi Müdürü, Gençlik Lideri, Leadership Styles, Job Satisfaction, Youth Leadership, Youth Center Manager
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araĢtırmanın temel amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezlerinde görev yapan Gençlik Merkezi Müdürlerinin liderlik tarzları ile Gençlik Liderlerinin iĢ tatminleri arasındaki iliĢkiyi incelemektir. Ayrıca Liderlik stillerinin çalıĢanların iĢ tatminini etkileyip etkilemediğini araĢtırmak ve eğer etkiliyorsa ne ölçüde etkilediğini inceleyerek, karĢılaĢılan sorunlar hakkında çözüm önerilerinde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda; araĢtırmada yöneticilik ve liderlik kavramları, liderlik tanımları, liderlik ile ilgili yaklaĢımlar, ĠĢ tatmini ve liderlik tarzlarından bahsedilmiĢtir. AraĢtırmanın evrenini 2021 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığı‟na bağlı Gençlik Merkezlerinde görev yapan 1294 Gençlik Lideri oluĢturmaktadır. AraĢtırmaya 279 gençlik lideri katılmıĢ, bu liderlerden 5‟inin çevrimiçi anketi hatalı doldurduğu tespit edilmiĢtir. Bu kapsamda araĢtırmanın örneklemini 274 gençlik lideri oluĢturmuĢtur. Bu araĢtırmada Betimsel türde iliĢkisel tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmada verileri toplamak için Weiss, David, England ve Lofquist (1967) tarafından iĢ doyumunu ölçmek amacıyla geliĢtirilen ve 20 sorudan oluĢan Minnesota ĠĢ Doyum Ölçeği ve Gençlik Merkezi Müdürlerinin liderlik Tarzlarını ve niteliklerini belirlemeye yönelik, Bass ve Avelio (1985) tarafından geliĢtirilen Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; Gençlik liderlerinin, gençlik merkezi müdürlerinin liderlik tarzlarına iliĢkin görüĢ ortalamalarının“DönüĢümcü Liderlik”alt boyutunda (40,69±18,78),“EtkileĢimci Liderlik”alt boyutunda (12,83±4,24) ve son olarak“Serbestlik Tanıyan Liderlik”alt boyutunda (8,44±4,38) olarak gerçekleĢtiği görülmektedir. ĠĢ doyumu ölçeğine iliĢkin değerler incelendiğinde,“Ġçsel Doyum”alt boyutunda (42,73±10,17),“DıĢsal Doyum”alt boyutunda (22,84±7,34) ve“Genel Doyum”(65,57±16,55) olduğu görülmektedir. Gençlik Liderlerinin, liderlik stilleri ölçeğine iliĢkin değiĢkenleri incelendiğinde yaĢ, cinsiyet, medeni durum değiĢkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülürken, eğitim düzeyi bakımından bir farklılık olduğu tespit edilmiĢtir. AraĢtırmada katılımcıların, demografik özellikleri açısından iĢ tatmin düzeyleri incelendiğinde ise, yaĢ, cinsiyet, medeni durum değiĢkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülürken, eğitim düzeyi bakımından bir farklılık olduğu tespit edilmiĢtir. Diğer bir ifade ile kadın veya erkek, evli ya da bekâr, farklı yaĢlarda çalıĢanlar iĢlerinden benzer düzeyde tatmin sağlamaktadırlar. Eğitim düzeyinde farklılık olması içsel doyumda lisansüstü eğitim düzeyine sahip bireylerin puan ortalamalarının lisans eğitim düzeyine sahip bireylere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. DıĢsal doyum ve genel doyumdaki farklılıklar incelendiğinde, lisansüstü eğitim düzeyine sahip bireylerin puan ortalamalarının lisans ve ön lisans eğitim düzeyine sahip bireylere göre daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the leadership styles of Youth Center Managers working in Youth Centers affiliated to the Ministry of Youth and Sports and the job satisfaction of Youth Leaders. In addition, it is to investigate whether the leadership styles affect the job satisfaction of the employees, and if so, to examine to what extent it does and to suggest solutions about the problems encountered. In accordance with this purpose; In the research, the concepts of management and leadership, definitions of leadership, approaches to leadership, job satisfaction and leadership styles are mentioned. The universe of the research consists of 1294 Youth Leaders working in Youth Centers affiliated to the Ministry of Youth and Sports as of 2021. 279 youth leaders participated in the research, and it was determined that 5 of these leaders filled the online questionnaire incorrectly. In this context, the sample of the research consisted of 274 youth leaders.In this study, a descriptive relational survey model was used. The Minnesota Job Satisfaction Scale, which consists of 20 questions and was developed by Weiss, David, England, and Lofquist (1967) to measure job satisfaction, was developed by Bass and Avelio (1985) to determine the leadership styles and qualities of Youth Center Managers. scale is used. As a result of the research; Youth leaders' and youth center managers' leadership styles were averaged in the“Transformational Leadership”subdimension (40.69±18.78),“Interactive Leadership”sub-dimension (12.83±4.24) and finally in the“Leadership Allowing Freedom”sub-dimension. sub-dimension (8.44±4.38).When the values related to the job satisfaction scale were examined, it was found that the“Internal Satisfaction”sub-dimension (42.73±10.17), the“External Satisfaction”sub-dimension (22.84±7.34) and the“General Satisfaction”(65.57±16, 55) appears to be. When the variables of the Youth Leaders' leadership styles scale were examined, it was observed that there was no statistically significant difference in the variables of age, gender, marital status, but there was a difference in terms of education level. When the job satisfaction levels of the participants in the study were examined in terms of demographic characteristics, it was found that there was no statistically significant difference in age, gender, marital status variables, but there was a difference in terms of education level. In other words, women or men, married or single, employees of different ages provide a similar level of satisfaction with their jobs.It is seen that the mean score of individuals with graduate education level is higher than individuals with undergraduate education level in terms of internal satisfaction, as there is a difference in education level. When the differences in external satisfaction and general satisfaction are examined, it is seen that the average score of individuals with graduate education level is higher than individuals with undergraduate and associate degree education.