Turkish EFL learners' views towards the use of interactive whiteboard in English lessons
İngilizce derslerinde interaktif beyaz tahta kullanımına ilişkin Türk EFL öğrencilerinin görüşleri
  1. Tez No: 692317
  2. Yazar: ONUR BAŞDİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin algıları, İnteraktif beyaz tahta, Yabancı dil olarak İngilizce (EFL), Students' perceptions, Interactive whiteboard, English as foreign language (EFL)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de bulunan bir vakıf üniversitesindeki katılımcıların cinsiyet, yaş, İngilizce düzeyleri gibi bazı değişkenlere göre İngilizce derslerinde etkileşimli tahtalara yönelik İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin görüşlerini değerlendirmek ve olası tutum farklılıklarını ortaya çıkarmaktır. Bilgi toplamak için nicel araştırma tekniği uygulandı. 267 hazırlık sınıfı öğrencisine Öz (2014) tarafından hazırlanan“Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınıfında Öğretmen ve Öğrencilerin Etkileşimli Tahta Algısı”isimli dört faktörü bulunan bir anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi SPSS versiyon 25'te yapılmıştır. Araştırma, öğrencilerin etkileşimli tahtaya ilişkin görüşlerinin olumlu olduğunu ve derslerde etkileşimli tahta kullanımının ilgi çekici ve eğlenceli bir öğrenme sağladığını ve etkileşimli tahta ile yürütülen derslerin etkileşimli tahta olmadan yürütülen derslere göre daha eğlenceli olduğunu göstermiştir. Anket sonuçları, etkileşimli beyaz tahtanın derslerde çok çeşitli kaynaklar sağlamaya yardımcı olması nedeniyle öğrenciler için eğlenceli ve üretken bir araç olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrencilerin farklı görsel ve işitsel kaynaklar yardımıyla dersi daha iyi anlamalarını sağladığı için akıllı tahta kullanımına yönelik algıları olumlu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this investigation is to evaluate the opinions of EFL students towards interactive whiteboards in English lessons and to find out potential differences in attitudes according to some variables such as gender, age, English levels of the participants in a foundation university located in Turkey. Quantitative research technique was carried out in order to collect information. A questionnaire with four factors“Teachers' and Students' Perception of Interactive Whiteboard in The English as a Foreign Language Classroom”prepared by Oz (2014) was conducted to 267 preparatory school learners. The analysis of the quantitative data obtained in the study was performed in SPSS version 25. The research showed that the students' views regarding the interactive boards were positive and using interactive boards in the lessons provided engaging and entertaining learning and the lessons conducted via interactive boards were more enjoyable than the lessons conducted without the interactive boards. Survey results indicated that IWB is a joyful and productive instrument for the learners because of the fact that it helps providing a wide variety of resources in the lessons. Additionally, learners had positive perceptions towards IWB use since it enables them to comprehend the course in a better way by the help of different visuals and auditory resources.