Kullanıcı deneyiminin başlangıcı: Çocuk kullanıcıların mobil uygulamalar ve arayüz tasarımlarına ilişkin algı, tutum ve beklentileri
The beginning of user experience: child users' perceptions, attitudes and expectations regarding mobile applications and interface design
  1. Tez No: 692336
  2. Yazar: İPEK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMRE BERKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Uygulamalar, Algılanan Değer, Çocuk Kullanıcılar, Kullanıcı Deneyimi, İlk İzlenim, Mobile Applications, Perceived Value, Child Users, User Experience, First Impression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi, mobil cihazların ve dijital teknolojilerin hayatımızda daha fazla yer alması ile çok sayıda mobil uygulama farklı platformlarda karşımıza çıkmakta, ürün kullanıcı ilişkisi farklı yönleriyle ve başta kullanıcı deneyimi başlığı altında pek çok yönüyle araştırılmaktadır. Bu mobil uygulamaların önemli kullanıcı gruplarından birini de çocuklar oluşturmaktadır. Kullanıcı deneyimi çalışmaları çocuk kullanıcılar üzerine yoğunlaşsa da dijital ürünlerin çocuklar tarafından nasıl algılandığı, arayüz tasarımının görsel – duyumsal özelliklerini ne tür değerler ve anlamlarla bağdaştırdıklarına ilişkin kapsamlı çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, çocuk kullanıcılara yönelik tasarlanmış çeşitli kategorilerden mobil uygulamalar algılanan değer, estetik gibi kavramlar açısından ilk izlenim aşamasında incelenmiş, gözlemsel çalışmalarla çocuk kullanıcıların arayüz tasarımını bütünsel olarak veya bileşenler bazında ne tür anlamlar ve değerlerle ilişkilendirdiği araştırılmıştır. Çocuk katılımcıların yaş grupları arası ayrımları keskin bir şekilde fark ettiği, eski-yeni algısının hızlı bir biçimde değiştiği ve arayüz elemanları ile uygulamanın ilk izleniminin katılımcıların cinsiyet rollerine ilişkin çıkarım yapmalarında da etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology and the increasing involvement of mobile devices and digital technologies in our lives, many mobile applications appear on different platforms, and the product-user relationship is investigated in many aspects, especially under the title of user experience. One of the important user groups of these mobile applications is children. Although user experience studies focus on child users, comprehensive studies on how digital products are perceived by children and what kind of values and meanings they associate with the visual-sensory features of the interface design are limited. In this study, mobile applications from various categories designed for child users were examined in terms of concepts such as perceived value and aesthetics at the first impression stage, and with observational studies, it was investigated what kind of meanings and values child users associate with interface design holistically or on the basis of components. It was observed that the child participants sharply noticed the differences between age groups, the old-new perception changed rapidly, and the interface elements and the first impression of the application were also effective in the participants' inferences about gender roles.