Dondurularak saklanan insan kadaverik iliyak damar greftlerinin mekanik, yapısal bütünlük ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi
Mechanical, structural and microbiological evaluation of stored by freezing human cadaveric iliac vessel grafts
- Tez No: 692516
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KAYA, PROF. DR. YILMAZ ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vasküler allogreftler, kriyoprezervasyon, organ nakli, Vascular allografts, cryopreservation, organ transplantation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Planlanan tez çalışmasında, kadaverik donörlerden organ çıkarımında alınan iliyak arter ve ven greftlerinin kriyoprotektan çözeltisi kullanmaksızın, sefazolinle dekontamine ederek -24°C'de standart dondurucuda, ne kadar süre saklanabileceklerini ve greftlerin kullanımının uygun olup olmayacağını, greftlerin yapısal bütünlüğü, mekanik ve mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Ocak 2018 – Haziran 2021 tarihlerinde 20-89 yaş arası 28 farklı kadaverik donörden alınan 28 arter, 26 ven iliyak damar grefti kullanılmıştır. Saklanma sürelerine göre greftler taze, 0-6 ay, 6-12 ay, 12-24 ay ve 24 ay üzeri olacak şekilde gruplandırıldı. Çözdürülen greftler steril ortamda kesit alınarak üreme varlığı açısından değerlendirildi. Histopatolojik değerlendirme için örnekler ışık mikroskobunda internal elastik lamina (İEL) bütünlüğü, tunika media kalınlığı ve morfolojik inceleme sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Endotel morfolojisinin değerlendirilmesi için örnekler taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenerek skorlama sistemiyle karşılaştırıldı. Mekanik test için sağ ve sol ana iliyak damarlar in vitro anastomoz edilerek anastomoz patlama basıncı karşılaştırıldı. Donörlerin gruplar arası demografik verileri benzerdi. Saklanma süresine göre greftlerin patlama basıncı arasında farklılık yoktu. Mikrobiyolojik analizde hiçbir greftte kontaminasyon gözlenmemiştir. Işık mikroskobide damarların tunika media kalınlığı gruplar arası farklılık yoktu. Arterlerin İEL fragmantasyonunda farklılık yok iken reduplikasyonda 24 ay üzeri örneklerde anlamlı olarak artış göstermekteydi. Tunika mediada ödem, hyalinizasyon, bağ dokusu artışı ve yer yer nekroz alanları izlenmiştir. SEM incelemede endotel yapısı 12 ay öncesi saklanan greftlerin çoğu grade 1 ve grade 2 izlenirken 12 ay üzeri saklanan greftlerde grade 3, grade 4 ve grade 5 görünüm mevcuttu. Bu saklama prosedürü ile 12 ay üzeri saklanan greftlerin endotel yapısında belirgin dejeneratif değişiklikler saptandığından kullanımları problemli olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the mechanical, microbiological properties and structural integrity of the stored by freezing grafts, how long they can be stored in a standard freezer at -24°C after being decontaminated with cefazolin without using cryoprotectant solution, and whether the grafts are suitable for use or not after this treatment. In our study, 28 artery and 26 vein iliac vein grafts were taken from 28 different cadaveric donors between the ages of 20-89 between January 2018 and June 2021 were used..These grafts were grouped as fresh, 0-6 months, 6-12 months, 12-24 months and over 24 months old based on their storage time. Thawed grafts were cross-sectioned in a sterile environment and evaluated for the presence of growth. For histopathological evaluation, the samples were compared with the internal elastic lamina (IEL) integrity, tunica media thickness and morphological examination results under the light microscope. For the evaluation of endothelial morphology, the samples were examined under scanning electron microscope (SEM) and compared against the scoring system. For mechanical testing, the right and left common iliac vessels were anastomosed in vitro and anastomotic burst pressures were compared. The demographic data of the donors were similar among the groups. There was no difference between the burst pressure of the grafts based on the storage time. No graft contamination was observed in the microbiological analysis. There was no difference between the groups in the tunica media thickness of the vessels under light microscopy. While there was no difference in the IEL fragmentation of the arteries, it showed a significant increase in the samples over 24 months in reduplication. Edema, hyalinization, increase in connective tissue and areas of necrosis were observed in the tunica media. In the SEM examination, most of the grafts whose endothelial structure was stored before 12 months were observed to be grade 1 and grade 2, while the grafts stored for more than 12 months had grade 3, grade 4 and grade 5 appearances. With this storage procedure, grafts stored for more than 12 months can be problematic to use because significant degenerative changes in the endothelial structure have been detected.