Atatürk döneminde Türk-Macar kültürel ilişkileri ve Ferenc Zajti (1919-1938)
Ataturk era Turkish-Hungarian cultural affairs and Ferenc Zajti (1919-1938)
  1. Tez No: 692567
  2. Yazar: SERGEN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Türk, Macar, Macar Uzman, Kültürel İlişkiler, Ottoman, Turk, Magyar, Hungarian Expert, Cultural Relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk ve Macar ilişkileri tarihin erken dönemlerine dayanmaktadır. Macarların, Türk kavimleri ile birlikte yaşamasının sonucunda, özellikle dilsel bağlamda Türkler ve Macarlar arasında bir etkileşim yaşanmıştır. Bu durum, Türk ve Macar ilişkilerinin temelini oluşturmuştur. Osmanlı Devleti, 1541 yılının ardından yaklaşık 150 yıl boyunca Macaristan'a hâkim olmuştur. Osmanlı Devleti'nin Macar topraklarından çekilmesinin ardından ise bölgeye Habsburglar egemen olmuştur. Macarlar, Habsburg siyasetinin altında ezilmiş, milli kimliklerini koruyabilmek için sonuncusu 1848 yılında olmak üzere 3 defa isyan etmiştir. Bu süre zarfında Macarlar, Turancılık ve Türkoloji alanında bilimsel çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Osmanlı Devleti, XX. yüzyıl başlarında Trablusgarp, Balkan ve I. Dünya Savaşı'nın olumsuz sonuçları ile karşılaşmıştır. Macarlar, savaşlar sırasında gerek maddi yardımlarla gerekse sığınmacı askerlere sınırlarını açarak Osmanlı'nın yanında yer almıştır. I. Dünya Savaşı'ndaki müttefiklik durumu ise iki milleti birbirine daha da yakınlaştırmış, özellikle kültürel alandaki ilişkiler zirve dönemine ulaşmıştır. Macarlar, Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde gerçekleşen Millî Mücadele hareketinde de Anadolu halkının yanında bulunmuştur. Erken Cumhuriyet döneminde eğitim, spor, sanat ve daha birçok alanda iki ülke ilişkileri canlılık kazanmıştır. Macar uzmanlar, Anadolu'da her alanda yapılan yenileştirme çalışmalarına katkı sunmuştur. Ankara'ya gelen ve tarih alanındaki bilimsel çalışmalara katkı sunan, I. Türk Tarih Kongresi'ne katılan Ferenc Zajti'de bu bilim insanları arasında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish and Hungarian affairs withstand early ages of history. As a result of Hungarians living together with Turkic tribes created special interaction especially in linguistic context. This case formed the basis of the Turkic-Hungarian affair. Ottoman Empire controlled Hungary after the 1541 era for 150 years. After the defeat and withdrawal of the Ottomans from Hungarian lands, the Habsburg dynasty controlled the area. Hungarians crushed under Habsburg's oppressive policy, therefore, they revolted three times, the last in 1848, in order to protect their national identity. During this time Hungarians carried out numerous scientific works in the field of Turanism and Turcology. At the beginning of the 20th century, Ottoman Empire faced negative consequences of Tripoli, the Balkan, and the First World War. During these wars, Hungarians sided with the Ottoman Empire in regards to both financial aid and opening their borders for refugee soldiers. The alliance in WWI brought two nations closer to each other, especially relations in the cultural field reached their peak. Hungarians also supported the Turkish independence movement led by Mustafa Kemal Pasha. During the early Republican period, relations gained vitality in education, sports, arts, and many other fields. Hungarian experts have contributed to Turkish renovation efforts in every field in Anatolia. Ferenc Zajti, who came to Ankara and give his scientific contribution in fields of History at the first Turkish History Congress, is among these scientists.