Mesleki şüphecilik ve meslek etiğinin işlevsel olmayan denetçi davranışı üzerindeki etkisi: Bağımsız denetçiler üzerine bir araştırma
The effect of professional skepticism and professional ethics on dysfunctional auditor behavior: A research on independent auditors
  1. Tez No: 692571
  2. Yazar: NİLGÜN DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Şüphecilik, Meslek Etiği, İşlevsel Olmayan Denetçi Davranışı, Professional Skepticism, Professional Ethics, Dysfunctional Auditor Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada mesleki şüphecilik ve meslek etiğinin işlevsel olmayan denetçi davranışı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca mesleki şüphecilik ile işlevsel olmayan denetçi davranışı ilişkisinde meslek etiği algısının ara değişken olup olmadığı da araştırılacaktır. Geliştirilen araştırma modelinin değişkenlerine bağlı olarak oluşturan anket, bağımsız denetçilere uygulanarak araştırma amacına uygun veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi ile mesleki şüpheciliğin ve meslek etiğinin işlevsel olmayan denetçi davranışını olumsuz, mesleki şüpheciliğin denetçilerin meslek etiği algısının üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmanın ara değişken analizine yönelik bulguları, mesleki şüphecilik ile işlevsel olmayan denetçi davranışı ilişkisinde meslek etiği algısının tam aracı değişken etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of professional skepticism and professional ethics on the dysfunctional auditor behavior. In addition the study investigates whether perception of professional ethics is mediator variable among the relationship between professional skepticism and dysfunctional auditor behavior or not. The survey which is formed based on the variables of developed research model is applied to independent auditors and the data obtained in accordance with the research purpose. The analysis of the data suggest that professional skepticism and professional ethics have negative effect on the dysfunctional auditor behavior. On the other hand professional skepticism has positive effect on the professional ethic perception of auditors. In addition, the findings of the study regarding the moderator variable show that the perception of professional ethics has a full mediating variable effect on the relationship between professional skepticism and dysfunctional auditor behavior.