Remisyonda bipolar bozukluk hastalarında intihar davranışının çocukluk çağı travmaları, psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme güçlükleri ile ilişkisi
Relationship of suicidal behavior with childhood trauma, resilience and emotion regulation difficulties in remitted bipolar disorder patients
  1. Tez No: 692649
  2. Yazar: EMRE SUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, İntihar Davranışı, Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik Dayanıklılık, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Bipolar Disorder, Suicidal Behavior, Childhood Trauma, Resilience, Emotion Regulation Difficulties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada intihar girişimi olan ve olmayan bipolar bozukluk tip 1 (BPB-1) tanılı hastalar ve sağlıklı kontroller arasında çocukluk çağı travmaları (ÇÇT), psikolojik dayanıklılık (PD) ve duygu düzenleme güçlükleri (DDG) açısından farklılıkların karşılaştırılması ve intihar girişiminin bu parametrelerle olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya intihar girişimi olan 70, olmayan 81 ötimik BPB-1 tanılı hasta ile 90 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik özellikler veri formu, DSM-5 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Columbia İntihar Şiddetini Derecelendirme Ölçeği (C-İŞDÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği (DDGÖ) uygulanmıştır. BULGULAR: İntihar girişimi olan hastalarda tüm ÇÇTÖ puanları intihar girişimi olmayan hastalardan ve kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. İntihar girişimi olan hastalarda farkındalık dışındaki tüm DDGÖ puanları intihar girişimi olmayan hastalardan ve kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Hasta gruplarında sosyal yeterlik, yapısal stil ve aile uyumu dışındaki tüm PDÖ puanları sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü. ÇÇTÖ'nün duygusal istismar, DDGÖ'nün ise stratejiler puanlarının intihar girişimi için belirleyici olduğu ve bu alt ölçek puanları ile intihar girişimi sayısı ve intihar düşüncesi şiddeti arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunduğu sonuçları saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızdan elde edilen veriler ışığında ÇÇT ve DDG bulunan BPB-1 hastalarının intihar açısından risk altında olduğu ve bu durumun tedavi planlamasında göz önünde bulundurulmasının; hem primer psikopatolojinin daha etkin tedavisine hem de intiharın önlenmesinde yardımcı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aims of this study were to investigate the differences in terms of childhood trauma, resilience, emotion regulation difficulties among euthymic bipolar disorder type 1 (BPB-1) patients with and without suicide attempt and healthy individuals and the relationship of suicide attempt with these factors. METHOD: Seventy euthymic BPB-1 patients with suicide attempt ((BPB-1(+)) and 81 euthymic BPB-1 patients without suicide attempt (BPB-1(-)) and 90 healthy controls were included in the study. The Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5), Beck Depression Inventory (BDI), Young Mania Rating Scale (YMRS), Sociodemographic and clinical features data form, Columbia-Suicide Severity Ranking Scale (C-SSRS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Resilience Scale for Adults (RSA) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) were applied to participants. RESULTS: BPB-1(+) group had significantly higher CTQ scores than both BPB-1(-) and control groups. BPB-1(-) group had significantly higher CTQ emotional abuse, emotional neglect and total scores than the control group. The BPB-1(+) group had significantly higher DERS clarity, non-acceptance, strategies, impulsivity, goals and total scores than both the BPB-1(-) and control groups. Both patient groups had significantly lower RSA perception of the self, planned future, social resources and total scores than the control group. Emotional abuse scores of CTQ and strategies scores of DERS had correlations with number of past suicide attempts and suicidal ideation intensity. CONCLUSION: In the light of the information from our study we think that BPB-1 patients with childhood trauma and emotion regulation difficulties have a high risk for suicide and taking this into consideration during the treatment would be helpful for both treating the psychopathology more efficiently and preventing suicide.