Katılım bankacılığının tarihsel gelişimi ve seçilmiş ekonomik değişkenlerle ilişkisi: Türkiye ve Kuveyt örneği
The historical development of participation banking and its relationship with selected economic variables: The case of Turkey and Kuwait
  1. Tez No: 692739
  2. Yazar: NUMAN OKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Geleneksek Bankacılık, Katılım Bankacılığı Ürünleri, Kuveyt, Türkiye, Participation Banking, Traditional Banking, Participation Banking Products, Kuwait, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve Kuveyt'te katılım bankacılığının çeşitli ekonomik değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Bu amaçla 2013 – 2018 döneminde Türkiye ve Kuveyt'teki banka sayıları, banka şube sayıları, katılım bankalarının ATM sayıları, katılım bankalarının aktif toplamları, katılım bankalarının özkaynakları, kredi hacimleri ve kredi artış oranları incelenmiştir. Ardından kredi artış oranlarının büyüme, gelir dağılımı ve sosyal refah düzeyleri üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'nin katılım bankacılığı alanında banka sayısı, şube sayısı, katılım bankalarının özkaynak miktarındaki yükseliş ve katılım bankalarının aktif toplamlarındaki artışta Kuveyt'ten ileride olduğu ancak Kuveyt'in ATM sayısının artışı konusunda Türkiye'den ileride olduğu anlaşılmıştır. Her iki ülkenin kredi artış oranları ile büyüme, gelir dağılımı ve sosyal refah düzeyleri arasında ise değişken ilişkiler olduğu gözlemlenmiştir. 2013-2018 yılları arasında Türkiye'de katılım bankacılığı alanında ciddi atılımlar yapıldığı ve devlet tarafından da katılım bankacılığı sektörüne giriş yapıldığı, Kuveyt'te ise katılım bankacılığı konusunda atılımların daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Katılım bankacılığının, bankacılık sektöründe daha fazla paya sahip olabilmesi için insanların katılım bankacılığının işleyişi konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiği ve daha fazla reklam yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Katılım bankacılığına ilginin son yıllarda artmaya başladığı ancak bazı potansiyel müşterilerin katılım bankacılığı sisteminin işleyişini tam olarak bilmemesinden dolayı katılım bankacılığına mesafeli durduğu, bu nedenle katılım bankacılığının tanıtımının başarılı bir şekilde yapılması durumunda tasarruflarını“yastık altı”olarak değerlendiren potansiyel müşterilerin tasarruflarını katılım bankacılığında değerlendireceği ve bunun da dolaşımdaki likidite miktarını artırarak ekonomiye olumlu katkıları olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship of participation banking with various economic variables in Turkey and Kuwait. For this purpose, the number of banks in Turkey and Kuwait, the number of bank branches, the number of ATMs of participation banks, the total assets of participation banks, the equity of participation banks, loan volumes and loan growth rates in the 2013-2018 period were examined. Then, the effects of credit growth rates on growth, income distribution and social welfare levels were compared. According to the results obtained, it is understood that Turkey is ahead of Kuwait in the number of banks, the number of branches, the increase in the amount of equity of participation banks and the increase in the total assets of participation banks in the field of participation banking, but Kuwait is ahead of Turkey in the increase in the number of ATMs. It has been observed that there are variable relations between credit growth rates and growth, income distribution and social welfare levels of both countries. Between 2013 and 2018, it was observed that serious breakthroughs were made in the field of participation banking in Turkey and the state entered the participation banking sector, while in Kuwait, the breakthroughs in participation banking were lower. It has been concluded that in order for participation banking to have a greater share in the banking sector, people should be informed more about the functioning of participation banking and more advertisements should be made. The interest in participation banking has started to increase in recent years, but some potential customers stay away from participation banking because they do not fully know the functioning of the participation banking system, therefore, if the promotion of participation banking is done successfully, potential customers who consider their savings as“under the pillow”will use their savings in participation banking and this will result in a successful promotion. It has been concluded that it will contribute positively to the economy by increasing the amount of liquidity in circulation.