Katılım bankacılığı ve Türkiye ekonomisine etkileri
Participation banking and its effects on Turkish economy
  1. Tez No: 533439
  2. Yazar: SAMED DİKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA EKMEN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Faizsiz Bankacılık, Participation Banks, Interest-free Banking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Faizsiz Bankacılık olarak da bilinen Katılım Bankacılığı reel ekonomiyi finanse eden, mali sektörde faaliyet gösteren ve bankacılık hizmetleri sunan kuruluşlardır. Finans sisteminde tasarruflarını değerlendiremeyen yatırım yapma fırsatı bulamayan bireylere fırsat kapısı açmaktadır. Bu nedenle katılım bankaları kurulmuştur. Gelişmekte olan dünyamızda globalleşmenin paralelinde atağa geçen faizsiz bankacılık dünya genelinde ilk olarak Mısırda kurulmuştur (Zaim, 2010).Zaim'in belirttiği üzere; bu gelişim 1963 yılından 1967 yılına kadar evirilmiş, 1971 yılında da ilk olarak adını duyurmuştur. Türkiye'de ise, 1985 yılında hayatımıza giren faizsiz bankacılık uygulamaları özel finans kurumlarının aldığı aksiyonlar ile var olmuştur. Yaklaşık 30 yıl özel finans kurumlarının bünyesinde yer alan faizsiz bankacılık 2005 yılında yapılan yasal değişikliklerle;5411 sayılı bankacılık kanununun hayata geçirilmesiyle 2006 yılı ve sonrasında katılım bankaları olarak anılmaya başlanılmıştır (Büyükdeniz, 2003). Bu çalışmanın amacı Katılım Bankacılığının ekonomiye etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla, öncelikle Katılım Bankacılığı kavramı ve onun tarihsel gelişimi örneklerle ele alınmıştır. Akabinde ülkemizde hizmet veren Katılım Bankası ile Ticari bankalarda çalışan personel ve bankacılık sistemi hakkında bilgi sahibi olan bireylere anket uygulanmıştır. Anket neticesinde katılım bankacılığının finans sektöründeki yerinin daha iyi seviyelere gelememesi sebeplerinden birisi, gerek katılım bankası uygulamalarının gerekse faaliyet esaslarının insanlara doğru ve anlaşılır şekilde açıklanmasında eksikliklerin olduğunu, bu sebep dendir ki katılım bankalarının faaliyetlerinin ne olduğunu bilmeyen yüzlerce kişi bulunmaktadır. Ancak katılım bankalarının ticari bankalara alternatif olduğunu ve katılım bankaları var olduğundan ticari bankaları tercih etmeyen kitlelere ulaşılmıştır. Katılım bankalarının faizsiz olması düşüncesi ile katılım bankalarını tercih eden bireylerin atıl olan fonlarını ekonomiye kazandırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Katılım bankacılığının Türkiye'nin finans sektöründe önemli bir yer edindiği de gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Participation Banking, also known as Interest-free Banking, is a company that finances the real economy, operates in the financial sector and provides banking services. In the financial system, the opportunity opens up an opportunity for individuals who cannot evaluate their savings and who do not have the opportunity to make investments. For this reason, participation banks were established. Interest-free banking has been established in Egypt in the world as a first in Turkey (Zaim, 2010). this development evolved from 1963 to 1967, and in 1971 it was first renamed. In Turkey, the Islamic banking practices have entered our lives in 1985 and has been with the actions taken by private financial institutions. Interest-free banking in private finance institutions for about 30 years With the legal changes made in 2005, banking law no. The aim of this study is to examine the effect of participation banking on economy. For this purpose, firstly the concept of Participation Banking and its historical development are discussed with examples. Subsequently, a survey was conducted with the Participation Bank and the personnel working in commercial banks and the individuals who had knowledge about the banking system. As a result of the survey, one of the reasons for the fact that participation banking in the financial sector is not at a better level is that there are deficiencies in explaining the correct and understandable way of explaining the applications of the participation bank and the activities of the people. However, as the participation banks were alternative to commercial banks and participation banks were present, the masses that did not prefer commercial banks were reached. With the idea that participation banks will be interest-free, they contribute to the country's economy by introducing the funds of the individuals who prefer participation banks to the economy. Turkey's participation banking has acquired an important place in the financial sector is also observed.