An analysis of the problematic aspect of the consumer society from I, robot to westworld through postmodernism
I, robot'tan westworld'e tüketim toplumunun problematik yönünün postmodernısm aracılığıyla analizi
  1. Tez No: 692781
  2. Yazar: TUĞÇE ARAS VURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Teknofobi, Tüketim Toplumu, Kitle İletişim Araçları, Dijital Hastalıklar, Postmodernism, Technophobia, The Consumer Society, Mass Media, Digital Diseases
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Modernizme tepki olarak doğan, modernizm esnasında oluşan politik, sosyolojik ve ekonomik huzursuzlukları eleştiren ve kendini edebiyat, medya, mimarlık, müzik ve daha birçok alanda ortaya koyan postmodernizm edebi ve felsefi bir teoridir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan postmodernizm aynı zamanda teknolojinin ve dolayısıyla da endüstrinin geliştiği dönemi kapsamaktadır. Bu üç ana olay postmodernizmin içeriğini ve kaynağını oluşturmaktadır. Savaşın beraberinde getirdiği yıkımın etkisiyle aydınlanan postmodernist düşünürler politik, edebi, sosyolojik ve ekonomik meseleleri ironi, parodi, metinlerarasıcılık, paranoya/ teknofobi, üstkurmaca, hipergerçekçilik/ teknokültür gibi postmodernizmin karakteristikleri aracılığıyla eleştirirler. Özellikle, postmodernizmin bazı karakteristikleri teknolojik gelişmelere dayandığı için, teknoloji büyük rol oynamaktadır. Ayrıca, teknoloji geliştikçe endüstriyel anlamda daha fazla üretim olduğundan teknolojinin ekonomi üzerinde ve fazla olan üretimin tüketiminde de etkisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, medya gibi kitle iletişim araçları da tüketimi özendirmek ve tüketim alışkanlıklarının toplumda yerleşmesini sağlamak için kullanılırlar. Böylece, tüketim toplumu da tüm bu etkenlerin birleşimiyle oluşmuş olur. I, Robot ve Westworld postmodernizm karakteristiklerini ve postmodernizmin bir parçası olarak nitelendirilebilen tüketim toplumunu incelemek için başyapıtlardır.
Özet (Çeviri)
Postmodernism rising against modernism is a literary and philosophical movement criticising the political, sociological, economic unrest of the period generated during modernism and manifesting itself in the fields of literature, media, architecture, music and a quite number of branches. Postmodernism emerging after the Second World War is also the period that technology advances and thus, industry develops. These three main incidents constitute the context and the content of postmodernism. Postmodernists awakening in the wreck the war brings along expostulate political, literary, sociological and economic issues through the characteristics of postmodernism such as irony, parody, intertextuality, paranoia/technophobia, metafiction, hyperreality/ technoculture. Especially, technology plays a big role since some of the characteristics of postmodernism are based on technological improvements. Besides, it owns impacts on economy because the industry begins to produce more as technology progresses, and on consumption of these increasing products. Mass communication devices such as media, are utilized to encourage consuming and to establish the consumption habits in the society. Thus, the consumer society is generated. I, Robot and Westworld are masterpieces to examine the characteristics of postmodernism and the consumer society as a genre of postmodernism.