Necip Mahfûz'un Miramar ile Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı romanlarında anlatıcı ve bakış açısı
Narrator and Point of View in Named Novels Miramar by Naguib Mahfouz and My Name Is Red by Orhan Pamuk
- Tez No: 692901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Türk Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Necip Mahfûz, Orhan Pamuk, Anlatıcı, Bakış Açısı, Anlatıbilim, Modern Arabic Literature, Turkish Literature, Comparative Literature, Necib Mahfouz, Orhan Pamuk, Narrator, Point of View, Narratology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, Modern Arap edebiyatının en önemli simalarından biri olan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Necip Mahfûz ile yazdığı eserlerle dünya edebiyatının önemli kalemleri arasında sayılan ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Orhan Pamuk'un seçilen eserleri tahlil edilecektir. Bu bağlamda Necip Mahfûz'un Miramar'ı ile Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı romanları çalışmamızda ele alacağımız romanlardır. Belirlenen eserler bir anlatının şekillenmesinde rol oynayan başlıca etkenlerden anlatıcı ve bakış açısı yönünden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The works he collaborated on with Nobel Literature Prize winner Naguip Mahfouz, one of the most important writers of modern Arabic literatUre and selected works of Orhan Pamuk, a majot figure in world literatüre and the first Turkish citizen to win the Nobel Literature Prize, wiil be examined in this study. The novels in Miramar by Naguib Mahfouz and My Name is Red by Orhan Pamuk are the ones we will be looking at in this context. The selected novels will be assessed terms of narrator and point of view, which are two of the most important elements in crafting a story.