Ceza muhakemesinde kişisel veriler işlenmek suretiyle elde edilen deliller
Evidence obtained by processing personal data in criminal proceedings
- Tez No: 693010
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, ceza muhakemesinde kişisel veri, hukuka aykırı delil, delil yasakları, kişisel verilerin işlenmesi, Personal data, personal data in criminal proceedings, unlawful evidence, inadmissable evidence, processing of personal data
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bu çalışmanın temelini; ceza muhakemesinde delil elde etme süreçlerinde kişisel verilerin işlenmesi oluşturmaktadır. Bilindiği üzere, kişisel verilerin inanılmaz boyutlara varan miktarda işlenmesi, suç işleme yöntemlerini ve dolayısıyla delil elde etme süreçlerini etkilemektedir. İnsanların özellikle sanal dünyada bıraktıkları kişisel veriler; yeterli hukuki ve teknik tedbirler alınmazsa hukuka aykırı müdahalelerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle tezde ilk olarak kişisel veri kavramı ve kişisel verilerin hukuka uygun olarak işlenmesine yönelik temel kavram ve süreçler aktarılmıştır. Bu bağlamda, sadece Ülkemiz mevzuat düzenlemeleri değil, Avrupa Birliği hukukunda önemli bir yer tutmaya başlayan kişisel verilerin korunmasına ilişkin mevzuat düzenlemeleri de detaylıca ele alınmıştır. Bir ceza muhakemesi sürecinde maddi gerçeğe ulaşmanın en önemli aracı delillerdir. Delillerin elde edilmesi ve muhakeme süreçlerinde kullanılabilmesi için hukuka uygun bir süreç yürütülmelidir. Tezde, ceza muhakemesinde delil ve hukuka aykırı delil kavramının ardından ceza muhakemesinde kişisel veriler işlenerek elde edilen deliller ayrıntılarıyla incelenmiştir. Bu noktada; kişisel verilerin yoğun olarak işlendiği telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, beden muayenesi, vücuttan örnek alma ve moleküler genetik inceleme, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme, fizik kimliğin tespiti ile arama ve elkoyma tedbirleri ele alınmıştır. Her bir başlık altında, konunun genel olarak değerlendirmesinin yanı sıra kişisel verilerin korunmasına yönelik özel düzenlemeler de incelenmiştir. Böylelikle, kişisel verilerin işlendiği bu tedbirlerde birbirinden farklı düzenleme ve uygulamalar karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The basis of this study is the processing of personal data in criminal proceedings to obtain evidence. As known, exponential amount of the processing of personal data has effect on the way of commiting crimes and thus the method of obtaining evidence in criminal proceedings. Personal data processed by people, especially in the virtual world, may face unlawful interventions if sufficient legal and technical measures are not taken. For that reason, firstly, the concept of personal data and processing of personal data in accordance with the law are addressed in the dissertation. In this context, not only the legislation of our country, but also the legislation in Europe on the protection of personal data, which have started to gain momentum in the European Union law, have been scrutinised in detail. Evidence are the most significant means of the finding the truth. The criminal processes should be lawfully carried out in order to obtain and use evidence in proceedings. In the dissertation, after the concept of evidence and unlawfully obtained evidence in criminal proceedings, the evidence obtained by processing personal data in criminal procedure has been examined in detail. In that point; interception of communication, physical bodily examination, taking samples and molecular genetic examination, undercover investigator, surveilance with technical devices, establishing physical identity as well as search and seizure have been laid out, respectfully. Under each heading, in addition to the general evaluation of the subject, particular regulations regarding the protection of personal data are underlined in this study. Thus, different regulations and practices on these measures in the processing personal data are addressed comparatively.