Türk ceza hukukunda tekerrür
Recidivism in Turkish criminal law
  1. Tez No: 693011
  2. Yazar: HAVVA DEMİR EGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ GÖKÇE ZABUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tekerrür, Türk Ceza Hukuku, Türk Ceza Hukukunda Tekerrür, Recidivism, Turkish Criminal Law, Recidivism in Turkish Criminal Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tekerrür kurumunun temelinde, ilk kez suç işleyen kimse ile birden çok kez suça karışarak suç işleme noktasında ısrar gösteren kişinin ceza hukuku karşısında farklı muamele görmesi gerektiği anlayışı yatar. Modern ceza hukuku sistemlerinin hemen hepsinde kendine yer edinmiş olan bu müessese, cezanın bireyselleştirilmesi bakımından oldukça önemli görülmektedir. Çalışmamızda Türk Ceza Hukukunda tekerrür uygulanması işlenmiş olup çalışmamızın esas amacı, tekerrür kurumunun bilhassa uygulama açısından şartları ve sonuçlarının ortaya konulmasıdır. Tekerrür müessesesinin daha iyi anlaşılması için, çalışmanın belli kısımlarında karşılaştırmalı ceza hukuku sistemlerinin benzer yönleri ve farklılıklarına da yer verilmiştir. Çalışmamızın içeriğinde; tekerrür kavramı, tekerrürün tarihçesi, hukuki niteliği, türleri ve tekerrürün mahiyetini ve cezaya etkisini açıklayan teoriler, tekerrür müessesinin kanunda düzenlenişi ve uygulanma şartları, sonuçları ile etki edeceği diğer kurumlar; gerektiği yerlerde karşılaştırmalı hukuk ve güncel yargı kararları da göz önüne alınmak suretiyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The institution of recidivism builds upon the understanding that a person who commits a crime for the first time and a person who insist on committing a crime more than once should be treated differently before the criminal law. This institution, which has taken its place in almost all modern criminal law systems, is considered vital in terms of individualization of punishment. In our study, the recidivism in the Turkish Criminal Law has been examined. The main purpose of our study is to reveal the conditions and consequences of the recidivism institution, especially in terms of implementation. The similar and different ways of comparative criminal law systems are also included in some part of this study so that being recidivism more clear. In this study, the concept of recidivism, the history of recidivism, its legal nature and types, theories explaining the nature of recidivism and its effect on punishment, the regulation of recidivism in law, the conditions and results of the recidivism, its effect on other institutions, are explained as well as comparative law and current judicial decisions where necessary.