Alternatif turizm kapsamında yerel halkın inanç turizmi algısı: Erzurum ili örneği
Local people's perception of faith tourism within the scope of alternative tourism: The case of Erzurum
  1. Tez No: 693048
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, İnanç Turizmi, Yerel Halk, Algı, Tourism, Erzurum, Religious Tourism, Local People, Perception
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Turizm gelir ve istihdam sağlayıcı özelliğiyle ülkelerin önem verdiği bir sektör haline gelmiştir. Ekonomik gelir çeşitlendirmesine ve istihdama ihtiyaç duyan Erzurum sahip olduğu turistik değerler ile turizm pazarında yerini almaktadır. Kitlesel turizm hareketlerine (deniz, kum, güneş) ev sahipliği yapamayan il için son yıllarda gelişim gösteren alternatif turizm çeşitleri önem arz etmektedir. Bu bağlamda sahip olduğu inanç turizmi potansiyeli ile inanç turizmi alanında da gelişime müsaittir. Yerel halkın turizm gelişimindeki yerinin önemi bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda turizm gelirini arttırmak, turizm hareketliliğinde gelişim sağlamaya çalışan destinasyonlar için o destinasyonda yaşayan yerel halkın turizm algılarını bilmek, doğru turizm planlaması için önem arz etmektedir. Erzurum'da bulunan dini mekanların inanç turizmi için önemli değerler taşıdığı gerçeğine rağmen inanç turizmi pazarından yeterli payı almadığı düşünülmüş, gelişime açık bir alternatif turizm çeşidi olarak görülmüş ve literatür taramasında konu ile ilgili herhangi bir“yerel halk algısı”temalı çalışmanın bulunmaması sebebiyle bu konu üzerine çalışmaya karar verilmiştir. Çalışmanın amacı; Erzurum'da yaşayan yerel halkın inanç turizmi algılarını saptamak ve yerel halkın inanç turizmi algıları ile demografik özellikleri arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Çalışmanın evreni Erzurum'da yaşayan yerel halk, örneklemi ise 384'tür. Bu bağlamda yerel halka 420 adet anket dağıtılmış hatalı olanlar ayıklandıktan sonra 391 anket ile SPSS 22 programında analizler yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde verilerin normal dağıldığı tespit edilmiş, güvenirlik analizine tabi tutularak yüksek derecede güvenilir olduğu saptanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ile inanç turizmi algıları arasındaki farklılığa bakmak için t-testi ve varyans analizi (OneWayANOVA) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda demografik özellikler ile inanç turizmi algısı arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüş ve irdelenmiştir. Çalışma neticesinde Erzurum'da yaşayan yerel halkın inanç turizmine yönelik algısının olumlu yönde olduğu düşünülmektedir. Erzurum'da inanç turizminin gelişime müsait olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism has become a sector that all countries attach importance to with its income and employment provider feature. Erzurum, which needs economic income diversification and employment, takes its place in the tourism market with its touristic values. Alternative tourism types that have developed in recent years are important for the province, which cannot host mass tourism movements (sea, sand, sun). In this context, it is also suitable for development in the field of faith tourism with its faith tourism potential. The importance of the local people's place in tourism development is a wellknown fact. In this context, knowing the tourism perceptions of the local people living in that destination is important for correct tourism planning for destinations trying to increase tourism income and improve tourism mobility. Despite the fact that the religious places in Erzurum have important values for faith tourism, it was thought that they did not get enough share from the faith tourism market, it was seen as an alternative tourism type open to development, and the absence of any“local public perception”themed study on the subject in the literature review did not lead to a study on this subject. decided. The aim of the study; The aim is to determine the belief tourism perceptions of the local people living in Erzurum and to determine whether there is a significant difference between the belief tourism perceptions of the local people and their demographic characteristics. The sample of the local people living in Erzurum, the universe of the study, is 384. In this context, 420 questionnaires were distributed to the local people and after the faulty ones were removed, 391 questionnaires were analyzed in the SPSS 22 program. As a result of the reliability analysis, it was determined that it was highly reliable, and then it was determined that the data were normally distributed. T-test and analysis of variance (One-WayANOVA) were conducted to look at the difference between the demographic characteristics of the participants and their belief tourism perceptions. As a result of the analysis, it was observed that there were significant differences between demographic characteristics and the perception of faith tourism and it was examined. As a result of the study, it has been proven that the perception of the local people living in Erzurum towards faith tourism is positive. It has been determined that faith tourism is suitable for development in Erzurum.