Nemrut Dağının oluşturabileceği risk faktörlerinin incelenmesi
The investigation of Nemrut Mountain volcanic risk factors
- Tez No: 693177
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Jeoloji Mühendisliği, Geography, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaldera, Nemrut Volkanik Dağı, Volkanik Patlama, Yanardağ, Kaldera, Nemrut Volcanic Mountain, Volcanic Eruption, Volcano
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Nemrut Volkanik Dağının Risk Faktörlerinin İncelenmesi tez çalışması ile özelde Bitlis ilimizin Nemrut sönmüş volkanik dağının genelde Türkiye ve Dünya üzerinde bulunan volkanik dağların insan yerleşim yerlerine ve tabiatta yaşayan tüm türler ve ekosistem üzerinde oluşturacağı muhtemel riskleri araştırmak ve bunun tüm izlenebilir süreçleri ile birlikte raporlamasını tamamladıktan sonra, geliştirilebilir daha başka çalışmalara örnek olabilecek hale getirmektir. Kapsam bakımından küresel bir yönü bulunan Dünya üzerindeki tüm volkanik dağları izleyebilecek ve diğer paydaş bilim insanları ile birlikte yine Dünyanın oluşumu ve şekillenişini ayrıca iklim üzerindeki etkilerini anlamaya katkı sunacak birçok aşamayı kapsamaktadır. İnsanlığın Dünya'ya gelişi güzel yerleşmesi yerine, planlanmış, tabiatı tahrip etmeyen ve muhtemel felaket senaryolarına hazırlıklı, küresel anlamda tatmin edici şehircilik planlamaları yapılmalıdır. İnsanlığın tarih boyunca maruz kaldığı yanardağ püskürmelerine bağlı felaketler, kutsal kitaplara ve diğer tüm dünya klasiklerine yansımıştır. Bu yönüyle bakıldığında bile sorunun küresel bir yerleşim sorunu halini aldığı müşahhas örnekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu volkanik riskleri ve özelde Nemrut Volkanik Dağının Risk Faktörlerini minimum düzeye indirmek modern insanın kolaylıkla yapabileceği bir şeydir. Bu tez çalışması ile Nemrut Volkanik dağının yeniden aktif hale geçmesi durumunda, volkanik patlamanın patlama öncesi, patlama anında ve patlama sonrasında yapılacak tüm planlamalara örnek olması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
After completing the thesis study "Investigation of Risk Factors of Nemrut Volcanic Mountains, specifically the Nemrut extinct volcanic mountain of our Bitlis province, the possible risks that the volcanic mountains in Turkey and the world may pose on human settlements and all species living in nature and on the ecosystem, and after completing the reporting with all traceable processes, is to make it an example for other studies that can be developed. It covers many stages that will be able to monitor all volcanic mountains on Earth, which has a global aspect in terms of scope, and will contribute to understanding the formation and shaping of the Earth, as well as its effects on climate, together with other stakeholder scientists. Instead of the haphazard settlement of humanity on Earth, globally satisfactory urban planning that is planned, does not destroy nature and is prepared for possible disaster scenarios should be made. The disasters due to volcanic eruptions that humanity has been exposed to throughout history are reflected in the holy books and all other world classics. Even from this point of view, we come across with concrete examples where the problem has become a global settlement problem. Minimizing all these volcanic risks, and in particular the Risk Factors of Nemrut Volcanic Mountain, is something that modern people can easily do. With this thesis, it is thought that the volcanic eruption will set an example for all the planning to be made before the eruption, during the eruption and after the eruption, in case the Nemrut Volcanic Mountain becomes active again.