İbnu'l-Cezerî'nin 'Mukaddime' adlı eserine Anadolu'da yapılmış şerhlerin mukayesesi
A comparison of the annotations on Ibn al Jazari's Muqaddime in Anatolia
  1. Tez No: 693178
  2. Yazar: ABDULLATİF ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Cezerî, Mukaddime, Şerh, Anadolu, Mukayese, Ibn Al Jazari, Muqaddime, annotation, Anatolia, comparison
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kıraat ilminde bir otorite olarak görülen İbnü'l-Cezerî'nin Anadolu'da kaleme aldığı ifade edilen Mukaddime adlı eserine şerh, hâşiye, ta'lîkât ve terceme türünden yüzü aşkın çalışma yapılmış ve fakat Anadolu'da yapılan bazı önemli çalışmaların, Mukaddime şerhlerinin sıralandığı; literatüre dair bilgi veren fihrist türü çalışmalarda zikredilmediği görülmüştür. Bu farkında olmayış veya eksikliğe yönelik olarak ilgili coğrafyada yapılan şerhleri ortaya koymak, çalışmamızın hareket noktasını oluşturmuş ve on iki şerh, kronolojik olarak incelenmiştir. On tanesi mahtût, diğerleri matbu olan bu eserlerin incelenmesinde Tâşköprîzâde'nin şerhi temel alınmış; onun özelinde diğer eserlerde ortaya çıkan farklılıklara temas edilmiştir. Böylelikle, karşılaştırmalı analizlerin de yer aldığı“İbnü'l-Cezerî'nin Mukaddime Adlı Eserine Anadolu'da Yapılmış Şerhlerin Mukayesesi”adlı çalışmamızda, Anadolu'da yapılan şerhlerin bütüncül tasviri ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
More than a hundred commentaries, annotations, notes, and translations were authored on Muqaddime, which was argued to be written in Anatolia by Ibn Al Jazari, who is considered an authority in the science of recitation; however, it was observed that certain important studies listed related quotes but did not include references that provide information about the literature. Thus, the present study aimed to determine the citations in the literature authored in Anatolia to resolve the above-mentioned misconception and was conducted on twelve chronological annotations. The study that included ten scripts and two publications was based on the annotation by Tâşköprîzâde, and the differences between that work and the others were emphasized. Thus, the present study titled“A Comparison of the Annotations on Ibn Al-Jazari's Muqaddime in Anatolia”aimed a holistic description of the annotations authored in Anatolia based on comparative analyses.