Acil hemşirelerinin çalışma ortamında maruz kaldıkları şiddet ile mesleğe bağlılık ve işten ayrılma düşüncesi arasındaki ilişki
The relation between violence experienced by emergency clinic nurses in the work environment and occupational commitment and intention to leave
- Tez No: 693270
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil, hemşire, işten ayrılma, mesleki bağlılık, şiddet, Emergency, intention to leave, nurse, occupational commitment, violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu araştırma acil servis hemşirelerinin çalışma ortamında maruz kaldıkları şiddet ile mesleğe bağlılık ve işten ayrılma düşüncesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla metodolojik, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma 15.12.2019-10.05.2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı beş hastanenin acil servisinde çalışmakta olan 202 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı iç içe karma desenden yararlanılmıştır. Nicel veriler Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu, Saldırganlık Sıklığını Algılama Ölçeği, Üç Boyutlu Mesleki Bağlılık Ölçeği ve Hastanede Çalışmaya Devam Etme ya da Etmeme Niyetini Belirlemeye yönelik soru formu kullanılarak toplanmıştır. Nitel verilerin toplanması aşamasında hemşireler ile fenomenolojik yöntemle görüşme yapılırken yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Saldırganlık Sıklığını Algılama Ölçeğitoplam puan ortalaması 2,13±0.69 olarak belirlendi.Hemşirelerin Saldırganlık Sıklığını Algılama Ölçeğinden en yüksek puanısözel saldırganlık alt boyutundan, en düşük puanı ise cinsel saldırganlık alt boyutundan aldıkları görüldü. Hemşirelerin Saldırganlık Sıklığını Algılama Ölçeği ve Üç Boyutlu Mesleki Bağlılık Ölçeği alt boyut puan ortalamalarının hemşirelerin bazı sosyo-demografik ve çalışma yaşamına ilişkin özelliklerine göre farklılık gösterdiği saptandı. Hemşirelerin yaşamış oldukları şiddet ile mesleğe bağlılık ve işten ayrılma düşüncesine ilişkin deneyimlerini belirlemeye yönelik olarak yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda, şiddetin nedenleri, şiddetin etkileri, mesleğe bağlı olma durumunu etkileyen faktörler, işten ayrılma düşüncesini etkileyen faktörler olmak üzere dört tema belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin çalışma ortamında maruz kaldıkları şiddet ile mesleğe bağlılık ve işten ayrılma düşünceleri arasında bir ilişki bulundu.Saldırganlık Sıklığını Algılama Ölçeği'nin Türkçe formunun, acil hemşirelerinin saldırganlık sıklığını algılama düzeyini ölçmede Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective:This research was conducted as a methodological, descriptive and correlational study to determine therelationbetween violence that emergency clinic nurses are exposed to in their work environment and their occupational commitment and intention to leave. Material and Method: The research was conducted on 15/12/2019 - 10/05/2021.The studysample consisted of 202 nurses working in the emergency clinics at five hospitals affiliated to Samsun Provincial Health Directorate. In the research, nested mixed design, in which quantitative and qualitative research methods are used together, was used. Quantitative data were collected using Nurse Introductory Information Form, the Perception of Aggression Scale, Three Dimensional Occupational Commitment Scale and a questionnaire for Determining the Intention to Leave or Stay in the Hospital. During the process of collecting qualitative data, a semi-structured interview form was used for interviewing nurses using the phenomenological method. Results:The total mean score ofthe Perception of Aggression Scalewas determined 2.13 ± 0.69. Based on the Perception of Aggression Scale, nurses got the highest score from the verbal aggression sub-dimension and the lowest score from the sexual aggression sub-dimension. We determined that the average sub-dimension scores of nurses obtained fromthe Perception of Aggression Scale and Three Dimensional Occupational Commitment Scale varied by particular socio-demographic and working life characteristics of the nurses. In line with the findings obtained from the interviews conducted to determine the violence experienced by nurses and their occupational commitment and intention to leave, four themes were determined, namely, the causes of violence, the effects of violence, factors affecting their occupational commitment and factors affecting their intention to leave. Conclusion:A connection was found between the violence that nurses were exposed to in their work environment and their occupational commitment and intention to leave. It was determined that the Turkish version of the Perception of Aggression Scale was a valid and reliable tool for the Turkish society in measuring the level of perception of aggression by emergency clinic nurses.