4. ve 5. sınıf öğrencilerinin Görsel Sanatlar Dersine yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of fourth and fifth grade students' attitudes towards the Visual Arts Course
  1. Tez No: 693349
  2. Yazar: FARUK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: görsel sanatlar dersine yönelik tutum, dördüncü sınıf öğrencileri, beşinci sınıf öğrencileri, sosyodemografik faktörler, attitudes towards visual arts lesson, fourth grade students, fifth grade students, sociodemographic factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ilkokul dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersine yönelik tutumundaki sosyodemografik farklılıklar incelenmiştir. Yöntem: Bu araştırma ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin görsel sanatlar dersine yönelik tutumlarıyla ilişkili sosyodemografik değişkenlerin incelendiği betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini 407 ilkokul ve ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Öğrenciler Kişisel Bilgi Formu ve Görsel Sanatlar Dersine Yönelik Tutum Ölçeğini cevaplamıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçları dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersine yönelik tutumunun derse giren öğretmenin branşına, yerleşim yerine, okula başarısına, ders için gerekli olan malzemeye ulaşma durumuna ve dersin işlendiği yere göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ancak, öğrencilerin görsel sanatlar dersine yönelik tutumları cinsiyete, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyine, aile gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık yoktur. Sonuç: Sonuç olarak, bu araştırma bulguları ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde derslere görsel sanatlar dersi öğretmeninin girmesinin, şehir merkezinde yaşayan bir öğrenci olmanın, yüksek okul başarısının, derste kullanılan malzemeye kolay ulaşabilmenin ve derslerin atölyede işlenmesinin görsel sanatlar dersine yönelik olumlu tutumların geliştirilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research was to examine the sociodemographic differences in the attitudes of fourth and fifth grade primary school students towards visual arts lesson. Method: This research was a descriptive study examining the sociodemographic variables related to attitudes towards the visual arts lesson among primary and secondary school students. The sample of the study consisted of 407 primary and secondary school students. The students answered the Personal Information Form and the Visual Arts Class Attitude Scale. Data were analyzed using independent samples t-test and one-way analysis of variance. Findings: The results of this study showed that the attitudes towards the visual arts lesson differed significantly according to the branch of the teacher, the place of residence, the academic achievement, the availability of the materials required for the course and the place where the course is taught among fourth and fifth grade students. However, there were no significant difference in attitudes towards visual arts course according to gender, mother education level, father education level, and family income level among fourth and fifth grade students. Result: Consequently, these research findings suggest that the visual arts teachers' participation in the lessons, being a student living in the city center, high academic achievement, easy access to the materials used in the lesson, and teaching the lessons in the atelier can help develop positive attitudes towards the visual arts lesson in primary and secondary school students.