Elektro çekim (elektrospinning) yöntemi ile karbon siyahı katkılı iletken ve saydam nanolifli yüzey üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of carbon black added conductive and transparent nanofibers by electrospinning technique
  1. Tez No: 693637
  2. Yazar: ŞABAN ÇUNAYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM DÜZYER GEBİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İletken nanolifler, elektrospinning, poliakrilonitril, polikaprolakton, karbon siyahı, Conductive nanofibers, electrospinning, polyacrylonitrile, polycaprolactone, carbon black
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında iletken ve saydam nanolifli yüzeyler elektro çekim prosesi ile üretilmiştir. İletken yüzey eldesi için iletken olmayan polimer çözeltilerine iletken karbon siyahı katkısı yapılmıştır. Saydam yüzeyler elde edebilmek için ise karbon siyahı katkılı polimer çözeltilerinden nanolif üretimi cam lamlar üzerine 1-10 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleştirilmiştir. Kolay üretilebilirliği ve bulunabilirliği nedeniyle iletken olmayan taşıyıcı polimer olarak poliakrilonitril (PAN) ve polikaprolakton (PCL) seçilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında iletken madde katkısı olmadan PAN ve PCL nanoliflerin üretimi gerçekleştirilmiş ve optimum polimer konsantasyonu ile optimum üretim parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra polimer çözeltilerine karbon siyahı katkısı yapılarak optimum katkı oranı belirlenmiş ve üretimler gerçekleştirilmiştir. Üretimler sonrası nanoliflerin yüzey, elektriksel, optik ve optoelektronik karakterizasyonu yapılmıştır. Nanolifli numunelerin yüzey karakterizasyonu Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazı, elektriksel karakterizasyonu Four Probe cihazı ile ve optik karakterizasyonu ise UV spektrometreyle yapılmıştır. Depozisyon süresi arttıkça elektriksel direncin ve saydamlığın azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, conductive and transparent nanofiber surfaces were produced by the electrospinning process. Conductive carbon black was added to non-conductive polymer solutions to obtain conductive surfaces. In order to obtain transparent surfaces, nanofiber production from carbon black doped polymer solutions was carried out on glass slides for a period of 1-10 minutes. Polyacrylonitrile (PAN) and polycaprolactone (PCL) were chosen as non-conductive carrier polymers due to their easy production and availability. In the first stage of the study, PAN and PCL nanofibers were produced without the addition of conductive material and optimum production parameters were determined with the optimum polymer concentration. Then, the optimum additive ratio was determined by adding carbon black to the polymer solutions and electrospinning was performed. Surface, electrical, optical and optoelectronic characterization of the nanofibers were performed after production. Surface characterization of nanofiber samples was conducted by a Scanning Electron Microscope (SEM), electrical characterization was perofrmed by a Four Probe device and optical characterization was carried out by a UV spectrometer. It was observed that as the deposition time increased, the electrical resistance and transparency decreased.