IGA nefropatili hastalarda böbrekte glukokortikoid reseptör ekspresyonunun klinik gidişteki rolü: Tek merkez deneyimi
The role of glucocorticoid receptor expression in kidney in clinical progress of patients with iga nephropathy: Single-center exprience
- Tez No: 693720
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME PAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: IgA nefropatisi, glukokortikoid reseptörü, steroid, IgA nephropathy, glucocorticoid receptor, steroid
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: IgA nefropatisinde birincil tedavi olarak kullanılan glukokortikoidler etkilerini hücre içi glukortikoid reseptörlerine bağlanarak göstermektedir. GCR ekspresyonunun bazı hastalıklarda steroid cevabının derecesi ile korele olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, IgAN'li hastalarda steroidlere yanıt ile Glukokortikoid reseptör (GCR) ekspresyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2002-2019 yılları arasında klinik ve böbrek biyopsisi ile primer IgA nefropatili ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji polikliniğinde takipli 110 hasta alındı. GCR ekspresyonu; hastaların böbrek doku örneklerinde immunohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Hasta kayıtlarından tanıdan itibaren 1 yıllık sürede hasta takipleri ve tedavileri kayıt edildi. Steroid tedavisinin biyopsi tanısından itibaren böbrek fonksiyonu ve proteinüriye etkisi değerlendirildi. Bulgular: GCR boyanma oranına göre demografik ve laboratuvar verileri arasında anlamlı ilişki tespit edilemedi. Hastaların GCR boyanma oranı ile MEST skoru karşılaştırıldığında; mezengial proliferasyon M0 olanlara göre M1 olanlarda GCR pozitifliği 33 (%41,8) olup istatiksel olarak anlamlı artmış bulundu. Tanı anında; sistolik ve diyastolik kan basıncının, beyaz küre ve nötrofil sayısının, PTH, BUN, kreatinin, ürik asit, potasyum, magnezyum, total kolesterol, LDL düzeylerinin, MCV, Mentzer indeksinin, biyopside skleroz oranının yüksek olması, total protein düzeyi ve eGFR değerinin düşük olması kötü prognostik faktörler oarak saptandı. M1 dışında GCR boyanma oranlarına göre hiçbir parmetrede farklılık saptanmadı. Sonuç: IgA nefropatili hastalarda glukokortikoid reseptör aktivasyonunu gösteren GCR boyanma oranı ile prognoz arasında bir ilişki bulunmadı. GCR boyanması yüksek olanlarda M1 daha yüksek idi. Kötü prognoz olarak belirlenen başlangıçta yüksek proteinüri, düşük eGFR ve yüksek kan basıncı olan hastalarda MEST skorlarından E, S ve T daha yüksek idi. IgA nefropatisinde tedavide veya klinik gidişte GCR ekspresyonun etkisini değerlendirmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Glucocorticoids are used as the primary treatment in IgA nephropathy, and they manifest their effects by binding to intracellular glucocorticoid receptors. Studies have shown that GCR expression correlates with degree of response to steroid in various diseases. Therefore, this study aimed to evaluate if responsiveness to steroids in IgAN patients is altered depending on GCR expression. Materials and methods: This study included 110 patients with biopsy proven primary IgA nephropathy who were also followed up by the Nephrology outpatient clinic of Çukurova University Faculty of Medicine between 2002-2019. GCR expression was determined immunohistochemically, and then the clinical and laboratory progress of the patients was evaluated from the beginning of steroid therapy. Findings: No significant results were obtained in comparing demographic and laboratory data according to the glucocortikoid receptor staining degree. In kidney biopsy Glucocorticoid Receptor expression was compared with the MEST score; In patients with mesangial proliferation (M1), it was determined that the glucocorticoid receptor was stained more intensely with 33 (41.8%) than those with M0.. At the time of diagnosis; high systolic and diastolic blood pressure, increased white blood cell, neutrophil count, MCV and Mentzer index increased serum levels of PTH, BUN, creatinine, uric acid, potassium, magnesium, total cholesterol, LDL levels, , high sclerosis rate in biopsy, lower serum total protein level and decreased eGFR value were found to be poor prognostic factors. Therefore, glucocortikoid receptor staining rates were observed to have no effect on prognosis Conclusion: No correlation was found between the rate of GCR staining and prognosis in patients with IgA nephropathy. M1 was higher in those with high GCR expression. Patients with high proteinuria, low eGFR, and high blood pressure at baseline, who were determined to have a poor prognosis, had higher MEST scores for E, S, and T. Larger studies are needed to evaluate the effect of GCR expression in the treatment or clinical course of IgA nephropathy.