25-hidroksi vitamin D3 düzeylerindeki düşüklüğün kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisinin ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 693721
  2. Yazar: GİZEM KÖŞKDERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, adolesan, ventrikül fonksiyonu, ekokardiyografi, Vitamine D deficiency, adolescent, ventricule function, echocardiography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: D vitamininin kardiyovasküler sistemdeki fizyolojik işlevleri ve eksikliğinin kardiyovasküler sistem üzerindeki net etkileri henüz tam açıklığa kavuşmamıştır. Literatürde rikets ile ilişkili hipokalsemi semptom ve bulguları olan hastalarda dilate kardiyomyopatinin eşlik ettiği kalp yetmezliği tanımlanmış ve bu hastalarda D vitamini/kalsiyum replasman tedavisi sonrasında sol ventrikül fonksiyonlarında belirgin düzelme izlenmiştir. Ancak subklinik D vitamini eksikliğinde kardiyak fonksiyonları gösteren çalışma son derece yetersizdir. Çalışmamızda izole D vitamini eksikliğinin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya çocuk polikliniklerimize Ocak 2019-Mart 2021 tarihleri arasında özgül olmayan nedenlerle başvuran sağlıklı adolesanlar arasından vitamin D eksikliğinden şüphelenilerek yapılan tetkiklerinde kandaki 25OHD düzeyi 20 ng/ml düzeyine ulaştıktan sonra, en fazla bir hafta içinde ikinci ekokardiyografik değerlendirme yapıldı. Tüm hastaların M-mode ve iki boyutlu EKO ile standart transtorasik pencerelerden interventriküler septum kalınlığı (IVSd), sol ventrikül diyastol sonu çapı (LVDd), sol ventrikül sistol sonu çapı (LVDs), sol ventrikül arka duvar kalınlığı (LVPW), sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF), sol ventrikül kısalma fraksiyonu (KF) ölçümleri alındı. Pulsed Wave Doppler ekokardiyografik inceleme ile transmitral E dalgası (Mitral E), transmitral A dalgası (Mitral A), deselerasyon zamanı (DT) ölçüldü. E/A oranları hesaplandı. Doku Doppler EKO ile yine mitral E (E') mitral A (A'), izovolümetrik kontraksiyon zamanı (IVCT), izovolumetrik relaksasyon zamanı (IVRT) ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri benzer bulunmuş ancak bu iki grup arasında ekokardiyografi verileri kıyaslandığında herhangi bir anlamlı fark bulunmamıştır. Hasta grubuna tedavi verilip tedavi öncesi ve sonrası olarak ekokardiyografik parametleri kıyaslandığında; tedavi sonrasında KF (% 37.93±4.34 ve % 42.22±5.02 p:0.003), EF % (68.15±5.31 ve 73.10±6.08 p:0.005) değerlerinin anlamlı olarak arttığı, LVIDs (27.53±3.22 ve 24.27±4.35 p:0.006), E' (15.86±4.30 p:0.041), IVCT (64.88±13.34 ve 52.40±10.00 p:0.001) ve IVRT (72.48±11.36 ve 66.05±9.59 p:0.032) ortalama değerlerinin, tedavi sonrası grupta anlamlı olarak düştüğü saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda hasta ve kontrol grubu ekokardiyografi verileri arasında anlamlı fark bulunmamış ancak hasta grubuna tedavi verilip tedavi öncesi ve sonrası olarak kıyaslandığında; tedavi sonrasında akut döneminde kalbin sistolik fonksiyonlarında anlamlı iyileşmeler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The physiological functions of vitamin D in the cardiovascular system and the net effects of its deficiency on the cardiovascular system have not yet been fully clarified. In the literature, heart failure accompanied by dilated cardiomyopathy has been described in patients with symptoms and signs of hypocalcemia associated with rickets, and a significant improvement in left ventricular functions was observed after vitamin D/calcium replacement therapy in these patients. However, studies showing cardiac functions in subclinical vitamin D deficiency are extremely insufficient. In our study, we aimed to investigate the effect of isolated vitamin D deficiency on cardiac functions. Material and Methods: Among healthy adolescents who applied to our pediatric outpatient clinics for non-specific reasons between January 2019 and March 2021, 25 individual patient groups with blood 25OHD levels 20 ng/ml, the second echocardiographic evaluation was performed within a maximum of one week. Interventricular septum thickness (IVSd), left ventricular end-diastolic diameter (LVDd), left ventricular end-systolic diameter (LVDs), left ventricular posterior wall thickness (LVPW), left ventricular ejection fraction (EF), left ventricular shortening fraction (SF) measurements were taken through M-mode and two-dimensional ECHO of all patients . With Pulsed Wave Doppler echocardiographic examination, transmitral E wave (Mitral E), transmitral A wave (Mitral A), and deceleration time (DT) were measured. E/A ratios were calculated. Mitral E (E'), mitral A (A'), isovolumetric contraction time (IVCT), isovolumetric relaxation time (IVRT) were measured with tissue Doppler ECHO. Results: In our study, the demographic characteristics of the patient and control groups were found to be similar, but no significant difference was found between these two groups when the echocardiographic data were compared. When the patient group was treated and the echocardiographic parameters were compared before and after the treatment; After treatment, SF % (37.93±4.34 and 42.22±5.02 p:0.003), EF % (68.15±5.31 and 73.10±6.08 p:0.005) values increased significantly, and LVIDs (27.53±3.22 and 24.27±4.35 p:0.006) , E' (15.86±4.30 p:0.041), IVCT (64.88±13.34 and 52.40±10.00 p:0.001) and IVRT (72.48±11.36 and 66.05±9.59 p:0.032) mean values were found to be significantly lower in the post-treatment group. Conclusion: In our study, no significant difference was found between the echocardiography data of the patient and control groups. However, when treatment is given to the patient group and compared before and after treatment; It was observed that there were significant improvements in the systolic functions of the heart in the acute period after treatment.