Öğretim elemanlarının örgütsel hafıza ve işgücü çevikliğine yönelik görüşleri arasındaki ilişkide işle bütünleşmenin aracılık rolü
The mediating role of work engagement in the relationship between organizational memory and workforce agility according to opinions of academic staff
  1. Tez No: 693818
  2. Yazar: BEYZA HİMMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇOŞKUN BAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel hafıza, İşle bütünleşme, İşgücü çevikliği, Yükseköğretim kurumları, Yapısal Eşitlik Modeli
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Araştırmanın temel amacı; öğretim elemanlarının görüşlerine göre örgütsel hafıza ve işgücü çevikliği arasındaki ilişkide işle bütünleşmenin aracılık rolünü incelemektir. Nicel desenlerden biri olan ilişkisel desenin kullanıldığı araştırmanın evrenini, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında görev yapmakta olan 3771 öğretim elemanı; örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 557 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri;“İşgücü Çevikliği Ölçeği”,“Örgütsel Hafıza Ölçeği”,“İşle Bütünleşme Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. İşgücü Çevikliği Ölçeği, araştırmacı tarafından nitel ve nicel yöntemler bir arada kullanılarak geliştirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde; betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi, hiyerarşik regresyon analizi, yapısal eşitlik modeli ve bootstrapping (önyükleme) uygulamalarından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, örgütsel hafızanın işgücü çevikliği üzerindeki etkisinde işle bütünleşmenin kısmi aracılık rolünün doğrulandığına işaret etmektedir. Bootstrapping yöntemi ile elde sonuçlar da bu dolaylı etkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Bunun yanında öğretim elemanlarının araştırma değişkenlerine ilişkin görüşlerinin yüksek olduğu ve bu değişkenler arasında orta düzeylerde, olumlu yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Son olarak demografik değişkenler bağlamında; öğretim elemanlarının örgütsel hafıza, işle bütünleşme ve işgücü çevikliğine ilişkin görüşlerinin, yaşları ve akademik unvanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to examine the mediating role of work engagement in the relationship between organizational memory and workforce agility according to opinions of academic staff. The correlational design, one of quantitative research designs, was implemented. The sample of the study consisted of 557 academic staff who work at Anadolu University, Eskisehir Osmangazi University and Eskisehir Teknik University in Eskisehir and they were chosen by using stratified sampling method. Data of the study were collected with“Workforce Agility Scale”,“Organizational Memory Scale”,“Work Engagement Scale”and“Personal Information Form”. Workforce Agility Scale was developed by the researcher by utilizing qualitative and quantitative methods together. Data were analyzed with descriptive statistics, independent sample t-test, one-way analyses of variance (ANOVA), correlation analyses, hierarchical regression analyses, structural equation modelling (SEM) and bootstrapping method. According to results of the structural equation modelling, indirect effect of organizational memory on workforce agility with the partial mediation of work engagement was confirmed. Bootstrapping method showed that this indirect effect is statistically significant. Besides, results of the study indicate that opinions of academic staff on research variables are high and relationships between these variables are moderate, positive and statistically significant. Lastly, findings related with demographics features revealed that there are statistically significant differences among opinions of academic staff on organizational memory, work engagement and workforce agility according to their ages and academic titles. Keyword: Organizational memory, Work engagement, Workforce agility, Higher education institutions, Structural equation modelling.